Heb ik al eens gemeld dat ik een enorme bofkont ben? Nou bij dezen dan want ik ben het zeker. Heb de liefste/beste Mr van de hele wereld en hij kan nog lekkere koekjes bakken ook!

Deze bitterkoekjes zijn echt heerlijk maar het ergste is, ze zijn eigenlijk pas de dag na het bakken echt op zijn lekkerst! Dus je moet nog geduld hebben ook. Maar het is het zeker waard want na een dag heb je bitterkoekjes zoals bitterkoekjes zouden moeten zijn. Echt, als je deze hebt gemaakt neem je ze nooit meer uit pak.

Door het gebruik van gedroogde abrikozenpitten krijgen deze bitterkoekjes die echte authentieke geur én smaak. Je kunt die pitten, en gemalen amandelmeel, gewoon bij de natuurwinkel vinden.  Zelfs de natuurwinkel in ons kleine dorp had ze.

Ingrediënten voor 15 stuks

  • 1½ eiwit

  • 150 gram kristalsuiker

  • 130 gram amandelmeel

  • 20 gram bittere abrikozenpitten (verkrijgbaar bij de natuurwinkels)

  • 1 theelepel citroenrasp

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de bakplaat uit de oven. Leg er een vel bakpapier op.

Vermaal de abrikozenpitten in een vijzel of keukenmachine tot ze heel erg fijn zijn en roer ze samen met de suiker en het amandelmeel.

Rasp voorzichtig een citroen tot je 1 theelepel schil geraspt hebt (alleen het geel, het wit smaakt niet lekker) en meng dit samen met de 1½ eiwit door de droge ingrediënten.

Meng het stevig door elkaar en vorm daarna kleine balletjes die je op de bakplaat legt. Druk ze ietsjes aan maar maak ze niet te plat. Hoe platter de koekjes, des te harder zullen ze uiteindelijk zijn en dat willen we niet. Want dan krijg je niet die heerlijke ´chewy´ textuur.

Als je alle koekjes op de plaat hebt liggen schuif je die in het midden van de voorverwarmde oven.

Bak de koekjes in 15/17 minuten goudbruin en haal vervolgens de bakplaat uit de oven. Laat even afkoelen op de plaat voor je ze helemaal laat afkoelen op een rek. Bewaar ze daarna in een pot/blik die je goed luchtdicht kan afsluiten.

Probeer je te beheersen tot de dag na het bakken en je zult helemaal in de wolken zijn met je heerlijke zelfgebakken bitterkoekjes!

 

Enjoy!

 

 

Voedingswaarde per koekje*

Eiwit 1,5 gr

Natrium 5 mg

Kalium 42 mg

Fosfor 25,5 mg

Vet 2,6 gr

 

 

* voor de abrikozenpitten kan ik nergens duidelijke voedingswaardes vinden. Wel dat ze nauwelijks natrium, vet of eiwit bevatten, maar kalium en fosfor kan ik helaas niet vinden.

Getagged met →