En weer een nieuwe maand! Laten we die eens ´zondig´beginnen.

Deze cake is eigenlijk foolproof, erg lekker en een van de grootste voordelen is dat je de stukjes heel goed kan invriezen, en weer kan ontdooien waarna het nog steeds prima en vers smaakt, waardoor je toch iets lekkers kan bakken zonder dat je meteen met een hele cake zit die op moet.

Gewoon de cake laten afkoelen, in 16 stukjes snijden en die afzonderlijk van elkaar goed inpakken in plastic folie waarna je ze tot 3 maanden in de vriezer kunt bewaren. Als je dan eens zin hebt in iets lekkers haal je gewoon een stukje uit de vriezer, pakt hem uit en een uurtje later heb je een lekker vers stukje cake voor bij de thee of koffie.

Er gaat wat bakpoeder in deze cake maar doordat je hem in 16 stukjes verdeeld is het natriumgehalte per stukje erg laag waardoor ook mensen met een natriumbeperking van deze lekkere cake kunnen genieten.

Ingrediënten voor 16 stukjes

Voor de crumble laag:

 • 85 gram ongezouten boter

 • 110 gram bloem

 • 75 gram zachte bruine suiker

Voor de fruitvulling:

 • 250 gram fruit naar keuze, bijvoorbeeld: blauwe bessen, frambozen/nectarine mix, pruimen……

 • 1 eetlepel bruine suiker

 • 35 gram bloem

Voor de cake:

 • 105 gram bloem

 • 110 gram ongezouten boter

 • 2 gram bakpoeder

 • 125 gram poedersuiker

 • 2 grote eieren

 • ½ theelepel vanille extract

 

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden en positioneer de bakplaat zo dat hij op de helft van de oven zit.

Beboter een bakblik,  ik gebruik er 1 van de ikea die 23 cm bij 17 cm is en ongeveer 5 cm hoog, lichtjes zodat het bakpapier blijft plakken. Leg bakpapier erin, druk goed aan en beboter het bakpapier. 

Pak 3 grote kommen: 1 voor de crumble laag, 1 voor het fruit en 1 voor de cake, en 1 extra kleine kom.

Begin met de crumble laag: In een pannetje smelt je de boter en die roer je door de suiker en de bloem. Maak met een vork er een soort grof broodkruim van en zet nu, afgedekt, weg in de koelkast.

Voor het fruit: Doe dit in de 2e kom met de eetlepel bruine suiker en de bloem en roer goed door. Zet weg tot gebruik.

Voor de cake laag: doe de bloem en het bakpoeder in de kleine kom en meng door elkaar. In de laatste grote kom doe je de poedersuiker en de boter en die mix je met een handmixer tot het licht en luchtig is.

Breek nu 1 ei erin en mix goed tot het ei helemaal is opgenomen tot je het 2e ei erin breekt en weer goed mixt.

Meng nu het bloem/bakpoeder mengsel en de vanille erdoorheen en mix tot het een mooi luchtig cakebeslag is.  Even doormixen op het moment dat je je bedenkt dat het goed is geeft meestal een iets luchtigere cake nog.

Doe het cakebeslag in het beklede bakblik. Daaroverheen doe je het fruit, verspreid het zodat al het cakebeslag bedekt is met fruit en daarover doe je de crumble laag die in de koelkast heeft staan wachten. Met een vork kun je eventueel nog even de crumblelaag loswerken als het iets te compact geworden is in de koelkast.

Schuif het geheel op de bakplaat in de oven gedurende 45-50 minuten.

Na 45 minuten kun je een kijken of de cake goed is door bijvoorbeeld een satéprikker in de cake te steken. Is die droog als hij eruit komt? Dan is de cake goed en kan hij uit de oven.

Laat afkoelen in de vorm voor je de cake eruit haalt en in 16 gelijke stukken snijdt. Indien je wilt invriezen, laat elk stukje afkoelen en wikkel het daarna in plastic folie voor je het invriest.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per blokje cake 

Eiwit 3,1 gr

Natrium 47,5 mg

Kalium 54,8

Fosfor 37,75 mg

Vet 10,7 gr

 

 

 

Tagged with →