Frambozen muffins met witte chocolade foodblogswapOok in het nieuwe jaar Foodblogswap-pen we lekker door, en deze maand mocht ik van het blog van Judith koken. Altijd leuk om door een ander blog heen te spitten op zoek naar een lekker recept.

Wat mij meteen opviel was de enorme hoeveelheid bakrecepten en aangezien ik daar eigenlijk niet veel zelf mee doe was de keuze snel gemaakt. Muffins met frambozen en witte chocolade zouden het gaan worden! Moet zeggen dat ik nog even twijfelde toen ik het recept voor Zeeuwse Bolussen zag, maar die komen later nog eens aan de beurt.

Dus we gingen muffins bakken! Nou moet ik bekennen, een van de redenen dat ik niet veel bak is dat ik er eigenlijk niet zo heel goed in ben. (Behalve cake bakken, die lukken altijd bij mij om de een of andere reden). Ik heb er geen geduld/gevoel voor geloof ik. Raar eigenlijk, want brood bakken doe ik met veel liefde en geduld. Maar gelukkig heb ik een Mr. in huis die wel goed in bakken is! Dus hij is enthousiast aan de gang gegaan met dit muffin recept.

Omdat je bij bakken vaak gebruik maakt van zout en bakpoeder, wat allebei veel natrium bevat, heeft hij zich eens verdiept in een andere manier van bakken. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld rum, wat ook kan zorgen voor rijzen, krijg je muffins die niet zo veel natrium bevatten maar wel erg lekker zijn! En wees niet bang, het is niet zo dat je muffin ineens naar rum smaakt. Waarschijnlijk pik je er wel een hintje van op, maar meer dan dat is het zeker niet.

Recept is dus iets omgebouwd maar nog steeds herkenbaar als een recept van Judith.

Ingrediënten voor 4-6 muffins

  • 155 gram bloem

  • 60 gram kristalsuiker

  • 4 gram vanillesuiker

  • 70 ml zonnebloemolie

  • ½ ei

  • 85 gram halfvolle melk

  • 2 eetlepels rum

  • 40 gram witte chocolade in stukjes gebroken

  • 30 gram bevroren frambozen, in stukken gehakt

Frambozen muffins met witte chocolade foodblogswap

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 225 graden en haal de bakplaat uit de oven.

Vet de papieren cakevormpjes in met wat zonnebloemolie en zet ze in een muffinvorm.

 In een kom meng je de bloem en de twee suikers door elkaar.

In een andere kom meng je de olie, de rum, het ei en de melk.

Voeg nu de natte ingredienten bij de droge en mix dit met een handmixer tot een mooi glad luchtig geheel.

Breek of snij de witte chocolade in stukjes en lepel deze door het deeg.

Snij de nog bevroren frambozen in stukken en lepel deze ook door het deeg.

Vul de muffinvormpjes tot nu tot de rand. Dat lijkt veel maar wil je een beetje een mooie bolling erop hebben, zonder allemaal bakpoeder, dan is dit wel nodig.

Schuif de bakplaat met daarop de muffinvorm in het midden van de oven.

Bak gedurende 10 minuten op 225 graden, draai hierna de temperatuur omlaag naar 200 graden en bak nog zo´n 16-18 minuten verder.

Met een sateprikker kun je checken of de muffins gaar zijn. Steek hem in de muffins, komt hij er schoon uit? Dan zijn ze klaar.

Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

 

Enjoy!

 

 

Voedingswaarde per muffin

Eiwit 5,7 gr

Natrium 24 mg

Kalium 130 mg

Fosfor 85 mg

Vet 17.5 gr

 

 

 

Tagged with →