Een tijdje geleden was ik weer een bij een boerderij hier in de buurt op zoek naar lekkere verse streekproducten. Helaas hadden ze geen fruit meer toen ik kwam, maar waar mijn oog wel op viel was een eenzaam potje honing.

De boerin vertelde dat het Brabantse wal bloemenhoning was. Helaas viel de honingsproductie dit jaar erg tegen doordat we zo´n een natte lente gehad hadden. Daardoor hebben de bloemen en de bijen het allebei erg moeilijk gehad. Ze had dus ook veel minder potjes kunnen maken dit jaar. 

Het is heerlijke honing, niet elke honing smaakt lekker namelijk ben ik achter gekomen. En hoewel ik het voornamelijk bij mijn ontbijt eet had ik vandaag zin in iets anders, namelijk koekjes bakken! Mijn keuze viel op gember-honingkoekjes en ze smaken werkelijk verrukkelijk! De smaak zal zeker ook tot zijn recht komen tijdens de feestdagen dus ik zal ze dan zeker nog eens bakken.

 

Ingrediënten voor 20 koekjes

  • 225 gram zelfrijzende bloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 theelepel gemberpoeder

  • ½ theelepel kaneelpoeder

  • ½ theelepel koekjeskruiden/speculaaskruiden

  • 100 gram witte basterdsuiker

  • 1 eetlepel witte basterdsuiker voor afwerking

  • 125 gram koude ongezouten boter, in blokjes

  • 100 gram vloeibare honing

 

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de bakplaat er uit. Het makkelijkste is als je een grote bakplaat hebt, of 2, zodat de koekjes de ruimte hebben. Leg een vel bakpapier op de plaat.

Zeef de bloem, de bakpoeder, de suiker en de specerijen in een kom en voeg de blokjes boter toe. 

Wrijf het met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel op broodkruim lijkt.

In een steelpannetje warm je de honing zachtjes op, zorg dat het niet te heet wordt, en giet dit door het bloemmengsel. Met een houten lepel roer je dit door elkaar tot je een mooi deeg hebt*.

Maak nu balletjes deeg zo groot als een walnoot en rol ze door de suiker heen. Leg ze vervolgens met wat ruimte op de bakplaat.

Druk ze een beetje plat en schuif ze vervolgens op 1/3 van de oven (de bovenste). Bak ze af in ongeveer 10-12 minuten. Zorg ervoor dat ze mooi licht goudbruin zijn als je ze eruit haalt. Als ze donkerder zijn worden ze bitter van smaak dus let wel even op.

-Tip draai na 9 minuten de bakplaat even om in de oven zodat alle koekjes mooi evenwijdig garen.

Laat een paar minuten op de plaat afkoelen voor je ze op een rek legt om verder af te koelen.

 

*Je kunt het deeg nu oprollen tot een worstvorm in wat plastic folie om het zo enkele dagen te bewaren in de koelkast. Je kunt het ook invriezen, zorg dan wel dat het goed luchtdicht verpakt is.

 

 

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per koekje 

Eiwit 1,2 gr

Natrium 76,8 mg

Kalium 23,2 mg

Fosfor 25,7 mg

Vet 5,1 gr

Tagged with →