Je kan hamburgers bij de slager halen (al dan niet op bestelling om ze zoutarm te laten zijn), of bij de supermarkt. Of uit een pakje wat bij de salami´s e.d ligt. Ja heus dat bestaat ook. Oh en je kan je hamburgers langs de weg halen bij de welbekende keten met de grote gouden M.

Allemaal hebben die een paar dingen gemeen en omdat over smaak niet te twisten valt (zegt men) zal ik dat vandaag niet doen dus blijft over te melden dat ze allemaal bremzout zijn! En dat is natuurlijk niet te bedoeling als je zoutarm eet.

Maar wil je toch een lekkere hamburger eten? Dan maak je die toch gewoon zelf!

Zorg er gewoon voor dat de ingrediënten die je gebruikt van goede kwaliteit zijn en dan heb je in no time de heerlijkste natriumarme maar smaakvolle hamburgers die je ook nog eens helemaal kan aanpassen aan je eigen smaak. Ideaal toch?

In plaats van broodkruim gebruik ik heel fijngemalen creamcrackers aangezien ik geen zoutarm brood meer had liggen. Met zoutarm brood wordt de natriumwaarde een stukje lager natuurlijk.

Lekker voor de zomer op de bbq of gewoon los bij het avondeten of bij een salade, maar ook lekker is het natuurlijk om het op een gegrild broodje (ja dat is ietwat zondig, maar goed, soms mag dat van mezelf) te eten, lekker met wat ouderwetse kropsla en wat plakken tomaat.  

 

Ingrediënten voor 4 hamburgers

  • 400 gram biologisch rundergehakt

  • Kleine rode ui, heel fijngesneden

  • 1 teentje knoflook geraspt

  • ¾ theelepel komijnpoeder

  • ¾ theelepel korianderpoeder

  • 2 eetlepels fijngesneden verse kruiden. Ik gebruikte platte peterselie en koriander.

  • 1 klein eitje, losgeklopt

  • Zwarte peper naar smaak

  • 1 of 2 creamcrackers, fijngemalen. 

 

En zo maak je het

In een grote kom doe je het gehakt, de specerijen, het fijngesneden uitje, de geraspte knoflook en de fijngesneden platte peterselie en koriander.

Vermaal de creamcrackers tot ze heel fijn zijn en voeg toe aan het gehaktmengsel.

Klop het eitje los en voeg ook toe aan het gehakt en maal er lekker wat verse zwarte peper over.

En nu ga je alles met de hand goed samen kneden. Op deze manier vermeng je alles goed.

Wil je even proeven of het gehakt op smaak is? Verwarm dan een klein beetje olijfolie in een een koekenpannetje en bak daarin een klein beetje gehakt. Op deze manier eet je geen rauw gehakt en weet je meteen hoe de smaak van de hamburgers straks worden.

Wil je nog wat aanpassen? Nu is het moment om dat te doen.

Ben je tevreden? Maak 4 gelijke ronde schijven van het gehakt en leg die op een bord, afgedekt met plastic folie, minstens een half uur in de koelkast zodat de smaken in  kunnen trekken en de burgers wat op kunnen stijven.

Als je klaar bent om te gaan eten haal je de burgers uit de koelkast en verwarm je de grillpan op een hoog vuur op tot hij flink heet is. 

Spray de burgers in met wat olijfolie en bak ze op de grill tot ze zijn zoals jij ze lekker vindt en serveer bij het avondeten, bij de bbq of lekker op een broodje (wat je even gegrild hebt) met wat sla en tomaat.

 

 

 

Enjoy!

 

 

Voedingswaarde per stuk

Eiwit 22,2 gr

Natrium 185 mg

Kalium 427,5 mg

Fosfor 216 mg

Vet 13 gr

Tagged with →