Voordat ik echt veel zelf ging koken had ik het idee dat zelf koken, zelf van alles bakken en maken ontzettend veel tijd kostte. Nu is dat met sommige dingen ook zo. Runderbouillon trekken of kippenbouillon, ja daar ben je echt wel een tijd mee bezig. Brood bakken kost ook best wat tijd (hoewel veel tijd wachten is dus je kan van alles tussendoor doen natuurlijk).  Maar een gewone door de weekse maaltijd kun je toch echt best snel op tafel hebben heb ik gemerkt, en is vaak ook goed voor te bereiden.

Dus toen ik het koken eenmaal wat onder de knie kreeg en ik merkte dat ik wat handigheid in alles kreeg ging ik meer en meer zelf maken. Het werkt namelijk enorm motiverend om te zien dat je vooruit gaat, en dat je steeds meer zelf kan. Maar er waren een aantal dingen die ik nog niet echt zelf deed. Onder andere brood en andere lekkernijen bakken.

Op de een of andere manier had ik het idee dat zulke dingen enorm veel tijd in beslag kostten of lastig waren met allerlei dingen wegen en moeilijk doen etc.

Maar wat bleek,  zoals zo vaak in t leven, niets is minder waar! Neem nu zoiets als koekjes bakken! Het is snel, relatief goedkoop en bovenal helemaal niet moeilijk! 

Neem nu eens de snickerdoodle. Alleen al leuk door zijn naam natuurlijk maar echt een van makkelijkste koekjes die er zijn om te bakken en wanneer ik ze maak zijn ze binnen no time op! Dus blijkbaar vallen ze in de smaak. Ok ok het is niet het meest gezonde wat er is, er zit vrij veel vet in per koekje (gelukkig wel heel weinig natrium) maar goed, zo in het weekend moet dat af en toe eens kunnen toch? En natuurlijk eet je er maar hooguit 2 of 3, dus dan valt het best mee! 

Dus voor het weekeinde begint hier het recept voor, zo goed als, fool proof snickerdoodles.


Ingrediënten voor +- 12-14 koekjes

  • 60 gr ongezouten boter, kamertemperatuur

  • 55 gr witte basterd suiker en 55 gr donkere basterdsuiker

  • 1/2 ei (ong 30 gram), licht geklutst

  • half theelepeltje vanille extract (ong 1,2 gr)

  • 125 gr bloem 

  • 1/8 theelepel vers geraspte nootmuskaat (ong 0,5 gr)

  • 3/8 theelepel bakpoeder (ong 2 gr)

Voor de kaneel/suiker buitenlaag

  • 1 eetlepel witte basterd suiker (ong 9 gram)

  • 1 eetlepel kaneelpoeder (ong 5 gr)

En zo maak je het

 Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de bakplaat eruit en bekleed die met bakpapier.

In een kom met de electrische mixer mix je de boter tot het luchtig is, voeg dan de 110 gram suiker toe en mix tot het mengsel licht en luchtig is.  Voeg dan het losgeklopte ei en de vanille toe en mix weer tot het licht en luchtig is.

Zeef de bloem, de nootmuskaat en de bakpoeder erdoorheen en vermeng tot een deeg (gebruik hiervoor de deeghaken van je mixer). 

Mix in een kommetje de kaneelpoeder en de resterende suiker door elkaar.

Met je handen vorm je van het deeg steeds kleine balletjes, ongeveer maatje walnoot en rol die door het kaneel/suiker mengsel.

*Heb je voor je gevoel te veel deeg? Geen paniek! Dit deeg kan je prima invriezen. Verpak goed in plastic folie en leg in de vriezer. Omdat er ei inzit zou ik het alleen niet langer dan een maand maximaal laten liggen, dus voor die tijd om is moet je nog een keer koekjes bakken. Vervelend nietwaar? 

Leg ze hierna op een met bakpapier beklede plank en schuif die (afgedekt met plastic folie) 20 minuutjes in de koelkast.

Leg ze hierna op de bakplaat (die je ook bekleed hebt met bakpapier) en druk ze heel lichtjes aan.

Bak nu in de oven, meestal duurt dit een minuut of 12-14 maar de beste leidraad om te zien of ze klaar zijn is als ze stevig zijn aan de zijkanten maar nog iets zacht in het midden.

Haal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen op een rek.

 

Enjoy!

Voedingswaarde per koekje, deeg gedeeld door 12

Eiwit  1,7 gr

Natrium 21,8 mg

Kalium 23,4 mg

Fosfor 21,5 mg

Vet 4,4 gr

Tagged with →