Suiker is min of meer the devil tegenwoordig, boter is vet en dat is natuurlijk ook slecht voor je. Bloem bevat carbs en ei.. ja das cholesterol.

Ik word soms een beetje moe van al die gezondheidshypes. Ja als je allergisch bent voor iets dan eet je het niet, dat lijkt mij logisch. Maar suikervrij, glutenvrij en vetvrij gaan eten puur en alleen omdat het blijkbaar allemaal ongezond is? Daar geloof ik niet in. Je lichaam heeft gewoon bouwstoffen nodig en ja daar vallen ook vet en koolhydraten enz onder.

Dus voel je vooral niet schuldig als je deze boterkoek gaat bakken. Ja hij is vet, bevat veel suiker en is helemaal niet goed voor je, behalve dan misschien voor je verwen-gevoel. Maar dat maakt allemaal niet uit want oh wat is deze rijke vette boterkoek toch lekker!! Natuurlijk eet je hier maar een klein stukje van, dat snap ik ook wel. Dus geef de rest aan de buren, vrienden of collega´s en anders is de boterkoek ook nog prima in stukjes te vriezen. Probleem opgelost.

Kortom, bakken maar, want bakken is, op zijn tijd, gewoon ook leuk om te doen.

Ingrediënten voor 14 personen

  • 250 gram bloem

  • 200 gram ongezouten roomboter

  • 200 gram kristalsuiker + 8 gram vanillesuiker

  • 1 ei (plus wat extra ei om de koek te bestrijken voor het bakken)

  • Eventueel een heel klein snufje zout, nog geen 0.2 gram

  • springvorm van 22 cm, of boterkoekvorm

 boterkoekboterkoekboterkoek

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm goed in.

Laat de boter wat op kamertemperatuur komen en mix deze dan, met de suiker, tot een mooi luchtig mengsel. Met de handmixer of keukenmachine gaat dit best snel.

Voeg vervolgens het ei toe en meng dit, nog steeds met de mixer, erdoorheen. Als je het gebruikt kun je nu ook een heel klein snufje zout toevoegen.

Meng als de laatste de bloem goed door het deeg.

Verdeel het deeg over de ingevette bakvorm en druk het goed aan in de vorm zodat het aan de bovenkant mooi plat wordt. Maak een streepjesmotief in het deeg met een vork en bestrijk als laatste de boterkoek met een beetje losgeklopt ei. Dit geeft een mooi goudgeel effect na het bakken.

Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de boterkoek in 30-35 minuten mooi goudbruin.

Laat afkoelen in de vorm, snij in stukjes en serveer.

 

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per persoon (boterkoek voor 14 personen)

Eiwit 2.8 gr

Natrium 11 mg

Kalium 37.5 mg

Fosfor 30 mg

Vet 12 gr

 

 

 

Tagged with →