speculaas 2Voor de maand september kreeg ik voor de Foodblogswap het blog van Helen toegewezen. Dat vond ik erg leuk want ik wist dat Helen al 2 x van mijn blog gekookt had. Nu zijn de rollen dus eens omgedraaid.

Op Helens blog zag ik al snel een recept voor Speculaasbrokken, en zo met de herfst voor de deur en de daaropvolgende feestdagen, leek mij dat nu eens leuk om te gaan bakken.

Ik heb eigenlijk weinig veranderd aan het recept, speculaas is speculaas nietwaar? Ik heb alleen een snuf zwarte peper door het deeg gedaan. Op die manier blijft er net iets meer pit achter na het eten van een stukje. Vonden we erg lekker.

Natuurlijk kun je zelf nog amandelen door het deeg doen, of de speculaas voor het bakken versieren met amandelen, maar aangezien ik geen noten (ed.) eet heb ik dit maar achterwege gelaten.

Ingrediënten (voor ± 12 stukken)

  • 200 gram bloem
  • 1 theelepeltje bakpoeder (3.7 gram)*
  • 100 gram donkerbruine suiker
  • 100 gram koude ongezouten roomboter
  • 3 theelepels koekkruiden (7.2 gram)**
  • 2-3 theelepels magere melk
  • Snuf zwarte peper
  • Klein ei (maat m) los geklopt

foodblogswap speculaas 1

 

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden en haal de bakplaat eruit. Leg op de plaat vast een vel bakpapier.

In een kom meng je de bloem met de bakpoeder. Doe vervolgens de bruine suiker, de speculaaskruiden, een snufje zwarte peper en de koude boter in blokjes erbij.

Meng dit door elkaar tot je een kruimelig deeg hebt. Dit kan met de hand, zo voel je ook of het deeg straks te nat of te droog is, maar kan ook met een keukenmachine.

Klop nu het ei los en voeg ½ hiervan bij het deeg. Kneed het nu goed door tot het een geheel wordt. De bedoeling is dat het deeg samenkomt. Is het te droog? Voeg dan 1 of 2 theelepeltjes melk toe en kneed nog even door. Is het te nat? Voeg dan nog wat bloem toe. Als je een mooi geheel hebt gekneed leg je dit op het vel bakpapier en rol je het deeg uit tot het overal ½ cm dik is.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak in 30-35 minuten mooi af.

Haal de bakplaat uit de oven en laat het speculaas afkoelen tot je het vast kunt pakken. Leg het hierna op een rooster en laat compleet afkoelen.

Breek in stukken*** en serveer!

 

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per stuk (hoeveelheid gedeeld in 12 brokken)

Eiwit 2.6 gr

Natrium 64 mg

Kalium 40 mg

Fosfor 29 mg

Vet 7.2 gr

 

*van de koekruiden weet ik helaas het gehalte aan kalium en fosfor niet

**van het bakpoeder weet ik helaas het gehalte aan kalium of fosfor niet

***de brokken speculaas kun je goed bewaren in een koektrommel. Doe er een stukje brood bij zodat het mooi bros blijft.

 

 

 

Tagged with →