Here’s the season to be jolly! Ja daar zijn ze weer: de kerstdagen! En wat hoort er bij kerst? Gezelligheid, de boom, cadeautjes én lekker eten! En voor sommige mensen is het ook  de tijd van het jaar om even lekker weg te gaan samen. Laten wij nu zulke mensen zijn dus de tas is al ingepakt! 

Maar bovenal zijn de feestdagen dagen waarin je lekker kan genieten en dat kan prima met deze gekruide koekjes.

Deze koekjes zijn een soort samengevat kerstgevoel. Heerlijke specerijen die rond deze tijd veel gebruikt worden: gember, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel, in een krokant maar toch “chewy” koekje.

Ze ruiken dan ook echt verrukkelijk! De mr is er dol op bleek gisteren, dus ik was blij dat ze in de smaak vielen. Want eerlijk gezegd: mijn smaak is het niet maar goed ik hou ook niet van speculaas en aangezien het redelijk in die lijn zit had ik het ook niet verwacht. Ik hoopte wel dat hij het lekker zou vinden en dat was dus ook zo en ook bij de visite vielen in goede aarde.

 

Dus hier is dus het recept voor heerlijke kerstige koekjes!

Ingredienten voor 16 koekjes

 • 160 gram bloem

 • 1 theelepel bakpoeder

 • 1/4 theelepel nootmuskaat

 • 1/4 theelepel gemberpoeder

 • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder

 • 3/4 theelepel kaneelpoeder

 • 75 gram ongezouten boter

 • 70 gram suiker

 • 120 gram melasse

 • 1/2 ei (ongeveer 20-25 gram)

 • bruine suiker om het deeg door te rollen

En zo maak je het

In een steelpan smelt je de boter en laat het daarna iets afkoelen. Meng daarna de suiker erdoorheen en roer (met een garde bijvoorbeeld) tot het opgelost is. Voeg nu de melasse toe en roer goed om helemaal erin te mengen. Dat duurt ongeveer 2 minuutjes.

Voeg nu het ei toe (hoeft niet geklopt te worden) en roer weer goed. 

Als laatste voeg je de droge ingredienten toe en vermeng die goed tot een mooi zacht deeg.

Zet de pan nu 30 minuten in de koelkast en verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden en haal de bakplaat er uit. Bekleed die met bakpapier.

Na 30 minuten haal je het deeg uit de koelkast (het is nog ietsjes zacht nu maar vrees niet, het komt goed!) en maak er gelijke bolletjes van. Rol die door de bruine suiker en leg ze met enige afstand op de bakplaat.

Bak ze gedurende 10 minuten, haal daarna de bakplaat uit de oven en laat ze (bijvoorbeeld op een rek bekleed met bakpapier) af koelen. Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen dus ze scheuren makkelijk maar als ze afkoelen worden ze harder.

Enjoy en ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen! 

*In deze koekjes zit melasse (verkrijgbaar bij de natuurwinkel bijvoorbeeld), een bijproduct wat ontstaat bij het produceren van suiker,  wat ‘zoute’ stroop is waardoor ik bang was dat ze erg natriumrijk zouden zijn maar dat valt reuze mee. De bakpoeder maakt het wel meer natriumrijk maar goed met 91 mg natrium per koekje, en laten we eerlijk zijn, veel koekjes eten is toch niet goed voor een mens, is het nog best te doen.

Voedingswaarde per koekje

Eiwit 1,4 gr

Natrium 91 mg 

*Kalium 25 mg

*Fosfor 15 mg

Vet  4,1 gr

 

 (*kalium en fosfor van melasse is mij niet bekend, ik mail de fabrikant en vraag het na) 

Tagged with →