Het heeft iets ontzettend huiselijks om je eigen koekjes te bakken vind ik, je huis gaat er eens lekker van ruiken maar belangrijker: het is lekker en je weet wat erin zit! En das mooi want ik ben een groot fan van ‘weet wat je eet’.

Gisteravond maakte ik kokosmakronen. Het recept komt uit het kookboek ‘Ready for dessert‘ van David Lebovitz, een bekende Amerikaanse patissier die in Parijs woont en het is, buiten verrassend simpel, ook nog heerlijk zondig (suiker!) en vrij snel klaar!

In principe meng je alles, je vormt het op een bakplaat en je bak het. Dat is alles en het resultaat daarvan zijn heerlijke koekjes met een beetje zachte binnenkant maar een erg knapperige buitenkant; kortom zoals een kokosmakroon hoort te zijn maar dan homemade!

Er gaat een heel klein beetje zout (omgerekend o,3 gram) door het beslag maar aangezien je zeker 15 koekjes eruit kan halen zit er per koekje naar 19 mg natrium in waardoor dit echt wel onder de noemer natriumarm /zoutarm valt. 

Ingrediënten voor ong 15 koekjes

  • 4 grote eiwitten 

  • 250 gram suiker

  • 1/4 theelepeltje zout

  • 1 eetlepel vloeibare honing

  • 175 gram geraspte kokosnoot

  • 35 gram bloem

  • 1/2 theelepel vanille extract

En zo maak je het

Vermeng de eiwitten met de suiker, de honing, de kokos, het zout, de bloem en de vanille in een pan en roer goed door. Dit is een enorme kleverige massa maar geloof me, dat hoort.

Zet de pan op het fornuis op een middelhoog vuur en roer de massa goed door tot je hoort dat het zachtjes begint te sissen.

Haal van het vuur en doe in een schaal en laat lichtjes afkoelen.  (Vanaf dit punt kun je het beslag helemaal laten afkoelen en 1 week in de koelkast of 1 maand in de vriezer bewaren)

Verwarm de oven voor op 200 graden, haal de bakplaat eruit en bekleed met bakpapier.

Pak een beetje deeg met je vingertoppen, leg het op de bakplaat en maak er een soort driehoekig ‘torentje’ van. Doe dit met het hele beslag zodat je 15 gelijke hoopjes hebt liggen. Houd enige afstand elke keer zodat de koekjes niet aan elkaar vastbakken.

Het is een kleverig werkje maar met je handen is zoveel makkelijker dan met lepels en je kan het beslag zo ook beter vormen. Vind je het te kleverig kun je tussendoor je handen afspoelen met water maar dep ze wel eerst droog, niet met je natte handen weer verder met het beslag.

Schuif de bakplaat in de oven (bovenin de oven), bak gedurende ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn (na 10 minuten draai je de bakplaat om zodat de voorste achteraan komen voor de laatste 10 minuten. Gaat het te hard? Leg er een bakpapiertje overheen) en haal ze uit de oven. Laat volkomen afkoelen voor je ze serveert.

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per koekje 

Eiwit  2, 06 gr

Natrium 19 mg

Kalium 82 mg

Fosfor 28 mg

Vet 7 gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Tagged with →