Vandaag weer eens een basisrecept. In de Mexicaanse keuken (oa) gebruiken ze geregeld tortilla´s. Natuurlijk kun je die in de winkel kopen maar zelfgemaakt is goedkoper, makkelijker en gezonder aangezien je zelf kan besluiten of je een beetje of helemaal geen zout erin wilt doen. Natuurlijk maak ik ze zonder zout.

Het is ook nog snel klaar dus de tijd die je gebruikt om naar de winkel te gaan, de tortilla´s te kopen en weer thuis te komen kun je ook prima gebruiken om dit deegje te maken, 30 minuten te laten rusten, ondertussen de vulling te bereiden en daarna door te gaan met het rollen en bakken van de tortilla´s. Waarvan het laatste echt in enkele minuutjes klaar is.

Je kan allerlei soorten bloem gebruiken natuurlijk maar wij gebruiken vaak volkorenbloem of bijvoorbeeld een mix van gewone bloem en volkorenbloem of maismeel. Maar voel je vrij om te gebruiken wat je maar wilt.

Omdat je geen zout gebruikt om het deeg op smaak te brengen is het aan te raden om het deeg op een andere manier extra smaak te geven. Voeg een handje nigellazaad er aan toe (die combinatie met zelfgemaakte tonijnsalade is erg lekker) of een beetje komijnzaad (wat altijd lekker is als je een wat Oosterse of Aziatische vulling in de tortilla rolt). 

 

Ingrediënten voor 4 tortilla´s

  •  2 eetlepels olie, bijvoorbeeld zonnebloem of raapzaadolie

  • 120 gram bloem

  • 100 gram volkorenmeel

  • 100 ml lauwwarm water

  • 1 theelepel specerij, ik gebruikte komijnzaad

     

En zo maak je het

Doe alle ingrediënten in een kom.

Met bijvoorbeeld een handmixer met deeghaken, of met de hand, meng je dit tot een geheel.

Stort op een werkvlak, eventueel licht bebloemd, en kneed in een paar minuten met de hand tot een mooi zacht en soepel deeg.

Maak een bal van het deeg en leg deze in een schone kom. Dek de kom af met plastic folie of een theedoek en zet op een warme tochtvrije plek weg.

Na een half uur heeft het deeg genoeg gerust en kun je de tortilla´s gaan maken.

Verdeel het deeg in vieren. Pak 1 deel, laat de rest afgedekt liggen, en rol uit tot een mooie ronde dunne lap.

Pak een grote koekenpan en warm die op een middenhoog vuur op. Bestrijk de pan met een beetje zonnebloemolie zodat er een film van olie achterblijft.

Leg de tortilla voorzichtig in de pan en bak gedurende 1-2 minuten. Als t goed is verschijnen er her en der wat ´aangebrande´plekjes terwijl de onderkant gaart. Draai hem om als de tortilla helemaal droog is aan de kant die in de pan ligt.

Bak nu ook de andere kant tot die gaar is.

Leg de gebakken tortilla in een theedoek zodat hij warm blijft.

Rol het volgende stuk deeg uit en bak op dezelfde manier.

Als alle tortilla´s gebakken zijn kun je ze beleggen.

Ook kun je ze invriezen. Laat ze hiervoor helemaal afkoelen, verpak ze per stuk goed luchtdicht in plastic folie en vries ze plat in.

Om ze daarna weer te gebruiken laat je ze ontdooien en warm je ze even op in de oven.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per tortilla

Eiwit 7,2 gr

Natrium 2 mg

Kalium 149 mg

Fosfor 123,5 mg

Vet 8,5 gr

 

Tagged with →