Pesto uit een potje bevat veel natrium daarom maak ik hem altijd zelf.  Deze basilicumpesto is net als de rode pesto erg snel klaar en als je er meer van maakt en dit in kleine delen (in een ijsblokjesvorm bijvoorbeeld)  invriest heb je altijd snel een blokje bij de hand om salades of soepen wat meer smaak mee te geven. Ook lekker is het om door een pasta te roeren.

Bewaren in de koelkast kan trouwens ook, zorg dan dat de pesto onder een laagje olijfolie bedekt is. Je kan het op deze manier een week bewaren als je het goed afgesloten hebt.

De hoeveelheden van de ingrediënten per recept willen nogal eens verschillen maar dit is de manier zoals ik het maak. Voel je echter vrij om de hoeveelheden aan te passen aan je eigen smaak of om te variëren met ingrediënten. Doe er bijvoorbeeld wat platte peterselie bij of probeer eens een pesto met rucola en basilicum!

Ondanks dat er wat Parmezaanse kaas inzit is dit nog steeds een natriumarme pesto en door dat kleine beetje kaas heb je toch een wat hartige bite erin wat weer erg fijn is om andere natriumarme gerechten wat op smaak te brengen.

 

Ingrediënten voor ±110 gram basilicumpesto

  • 30 gram verse basilicumblaadjes

  • 50 gram olie

  • 15 gram Parmezaanse kaas

  • 25 gram pijnboompitjes

  • 8 gram knoflook

  • zwarte peper

 

En zo maak je het

In een keukenmachine, of vijzel, doe je alle ingredienten behalve de zwarte peper en maal dit fijn tot een pasta.

Voeg naar smaak nog zwarte peper toe.

 

 

Enjoy!

 

 

Voedinsgwaarde per 100 gram (en per eetlepel)

Eiwit 13,4 gr ( 3,35 gr)

Natrium 154 mg ( 38,5 mg)

Kalium 308 mg ( 77 mg)

Fosfor 283,35 mg ( 59,5 mg)

Vet 67 gr ( 16,75 gr)

Tagged with →