Pesto kun je in een potje in de winkel kopen maar natuurlijk bevat het dan weer aardig wat natrium. De groene pesto bijvoorbeeld die je overal kan krijgen kan tot soms wel 1,1 gram natrium per 100 gram bevatten, de rode bevat iets minder maar nog steeds 900 mg per 100 gram en dat is echt veel. Buiten dat gooien ze er vaak cashewnoten in in plaats van pijnboompitjes omdat dat goedkoper voor ze is en aangezien ik én zoutarm eet en een notenallergie heb is pesto uit een potje natuurlijk helemaal geen goed idee.

Beter kun je het zelf maken en eigenlijk is dat natuurlijk enorm simpel en nog veel lekkerder ook. Meng eens basilicum met pijnboompitjes, een klein beetje parmezaanse kaas, zwarte peper en olijfolie voor een lekker groene pesto of doe de helft basilicum en de helft platte peterselie! 

Maar ik wilde een rode pesto en heb als basis voor deze pesto zelf in de oven geroosterde tomaatjes gebruikt. Door deze te gebruiken in plaats van gedroogde tomaatjes uit pot bevat het in principe enorm weinig natrium. Daardoor kon ik wel weer wat Parmezaanse kaas toevoegen zodat je toch een wat hartige bite erdoor proeft tegen het zoete van de tomaatjes. 

Je kan natuurlijk nog wat gedroogde kruiden toevoegen als je dat wilt, ik heb het zelf heel basis gehouden zodat ik er als ik het gebruik in een gerecht er dan nog wat andere smaak aan mee kan geven als ik dat wil.  De textuur is iets anders dan die van pesto uit een potje trouwens maar goed, dat is niet erg natuurlijk.

Handig is het om de pesto in kleine porties, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm, in te vriezen zodat je altijd snel een blokje kan ontdooien om toe te voegen aan soepen, sauzen of als smeerseltje te gebruiken bij wat lekker zoutarm brood (bijvoorbeeld: Italiaans brood met gedroogde tomaat en basilicum ) voor bij de borrel.

Ingrediënten voor ongeveer 200 gram rode pesto.

  • 180 gram oven geroosterde tomaatjes

  • 20 gram pijnboompitjes

  • 8 gram olijfolie

  • 7 gram knoflook

  • zwarte peper naar smaak

  • 15 gram Parmezaanse kaas

     

En zo maak je het

Volg het recept voor oven geroosterde tomaatjes.

Voeg nu alle ingredienten buiten de zwarte peper bij elkaar in een keukenmachine en pureer dit tot het mooi fijn is.

Voeg nu naar smaak zwarte peper toe.

 

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per 100 gram en per eetlepel (20 gram)

Eiwit 12,9 gr (2,5 gr)

Natrium 157 mg (31,4 mg)

Kalium 812 mg (162,4 mg)

Fosfor 307 mg (61,4 mg)

Vet 40 gr (8 gr)

Tagged with →