In mijn recept van tomaten passata had ik het over inmaken in gesteriliseerde potten en daar heb ik al uitleg gegeven over hoe en wat maar het leek me handig als ik het nog eens op een rijtje zou zetten in een los bericht.

Inmaken is iets wat al ontzettend lang gedaan wordt en met een goede reden, je gekookte spullen blijven gewoon lang goed op een vrij eenvoudige manier. Ik maak al een tijdje mijn eigen jams bijvoorbeeld en hoe leuk is het om middenin de winter een pot aardbeienjam open te draaien die geen enorme hoeveelheden conserveringsmiddelen bevatten en gewoon smaken naar aardbei?

Zo gaat dat dus ook met tomaten passata of ketchup (om terug te komen op het recept waar ik het voor het eerst genoemd heb).

Inmaken dus.

Hoe bewaar je spullen in gesteriliseerde potten? Nou ten eerste heb je potten nodig. Je kan natuurlijk weckpotten gaan kopen (met een rubberen afsluitring) of je gebruikt gewoon potjes van olijven/jam/appelmoes e.d. Even goed schoonmaken en je hebt op een goedkope manier een flinke voorraad potten staan.

Kijk wel altijd even of de rubberen ring van de weckpotten en de rubberen rand in de deksels van de potten nog heel is.  Die rubberen rand moet je hebben omdat die tegen azijn bestand zijn en in ketchup bijvoorbeeld gebruik je cider azijn.

De potten en deksels steriliseer je bijvoorbeeld door ze goed heet af te wassen, ze mee te laten draaien in een hete vaatwasser en door ze daarna in een oven te plaatsen (op zo’n 100 graden) en daar minstens een half uur te laten staan zodat ze goed droog en heet zijn.

Nu ga je gewoon je jam/tomaten ketchup of wat dan ook maken en laat de potten lekker opdrogen in de oven zodat ze goed bacterievrij zijn, want daar gaat het tenslotte om.

Als wat je wilt maken klaar is kan je een paar dingen doen.

Als je bijvoorbeeld jam gemaakt hebt. Vul de potten tot de rand, draai de deksels er goed op en keer ze om zodat ze op hun deksel staan. Laat ze zo, op een theedoek bijvoorbeeld, een minuutje of 5 staan en keer ze daarna weer goed. Laat nu compleet afkoelen.

Vul de potten tot de rand met wat je ook gemaakt hebt, en draai de deksels er losjes op zodat er nog wel lucht kan ontsnappen. Zet ze in een pan op een theedoek en vul de pan met heet water tot de potten halverwege onder staan. Breng dit zachtjes tegen de kook aan en laat zo 25 minuutjes staan. Na die tijd draai je de deksels er stevig op, draai ze weer om en laat 5 minuutjes op hun deksel staan. na de 5 minuten zet je ze recht en laat je ze afkoelen.

Op deze laatste manier kan je de spullen tot een jaar op een koele donkere plaats bewaren alhoewel je altijd even moet kijken voor de zekerheid of het allemaal wel goed gaat.

Er zijn talloze boeken te vinden over het inmaken van groenten en fruit. Zelf gebruik ik het Preserves boek van River Cottage maar er zat zat boeken in het nederlands te vinden natuurlijk.

Het leuke aan zelf je eigen jam bijvoorbeeld maken is dat je zoveel smaak in een pot vangt zonder alle troep die fabrikanten erin doen om hun spullen lang houdbaar te laten zijn. Met wat meer werk zelf heb je gezonde lekkere jam met de smaken die jij lekker vindt. ik heb op deze manier bijvoorbeeld deze zomer aardbeien/gemberjam gemaakt, aardbei/kruisbes, zelf geplukte bramenjam (gezellig met de mr en zijn moeder bramen geplukt tijdens een boswandeling) en bijvoorbeeld nectarine/frambozenjam.

Echt, het is de moeite waard! 

Tagged with →