We weten allemaal dat in de kant en klare kruidenmixen veel natrium zit,  en dat is dus geen optie als je natriumbeperkt moet eten.

Vandaar dat ik steeds op zoek ben naar recepten voor mijn eigen kruidenmixen en bijvoorbeeld currypasta’s.

Ik zal vandaag het recept geven voor een lekkere, niet moeilijke kruidenmix die in de Indiase keuken veel gebruikt wordt, namelijk: Garam Masala.

Garam Masala is onmisbaar in India en er zijn ontzettend veel varianten. Elke streek kent zijn eigen samenstelling maar ook elke familie heeft weer zijn eigen samenstelling. Ik zal een basisrecept geven maar voel je vrij om te variëren zodat de mix meer aansluit bij je eigen smaak.  Zelf heb ik dat ook gedaan, ik heb bijvoorbeeld wat cayennepeper toegevoegd. Maar ook lekker is wat gemberpoeder of venkelzaad erdoor. Of misschien wat nootmuskaat? 

Eenmaal gemaakt is deze mix ongeveer 4-6 maanden houdbaar lees ik her en der maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik de mijne al wat langer (luchtdicht en in het donker) bewaar. Zo’n 8 maanden en hij smaakt nog prima. het is ook trouwens een prima recept om in een grotere hoeveelheid te maken aangezien je snel hele eetlepels in gerechten doet.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel komijnzaad/poeder

  • halve eetlepel zwarte peperkorrels

  • 3-4 kardemonpeulen, opengebroken en de zaadjes die gebruik je

  • halve theelepel kaneelpoeder

  • 1 eetlepel korianderzaad/poeder

  • 6-8 kleine kruidnageltjes

  • 2 laurierbladen

En zo maak je het

In een droge koekenpan op een laag vuur rooster je alle ingrediënten tot je ze begint te ruiken, meestal dus een minuutje of 2 hooguit. Laat hierna afkoelen voordat je ze in een vijzel doet (een kleine koffiemolen is er ook geschikt voor) en vermaal alles tot een poeder.

En dat is alles. Bewaar luchtdicht en in het donker en voeg een lepeltje toe aan verschillende gerechten zoals soepen, curry’s, vegetarische gerechten of sauzen.

Voedingswaarde voor de hele hoeveelheid (ong 2 eetlepels)

Eiwit 1,4 gr

Natrium 10 mg

Kalium 151 mg

Fosfor 37 mg

Vet 1,6 gr

Tagged with →