Indien je een zoutbeperkt dieet volgt kan het soms wat moeilijker zijn om je bepaalde soorten eten op smaak te brengen, bijvoorbeeld soepen.

Lavas, in de volksmond ook wel maggiplant genoemd hoewel het geen ingrediënt is van de originele maggi, kan dan, indien de smaak je bevalt, een hele goede aanvulling zijn in dit geval omdat het een smaakversterker is, zoals zout in wezen ook is.

 

Lavas, wat een vrij sterke selderij geur en smaak heeft, bladeren (de lekkerste bladeren zitten bovenaan de plant) kun je prima gebruiken als smaakmaker in bouillons, soepen, sauzen en stoofpotten, vis/vlees en kipgerechten. Of wat denk je van fijngesneden lavasblaadjes over salades, roerei of bij de mosselen?

De zaden kun je dan weer gebruiken om bijvoorbeeld brood of hartige koekjes op smaak te brengen.

Je kan natuurlijk de lavas zelf planten, het wordt een redelijk flinke plant in de volle grond, kijk voor zaadjes bij het tuincentrum (waar ze ook in de lente en zomer de lavasplant bij de kruiden als plant kunnen verkopen) maar het makkelijkste is waarschijnlijk om het in gedroogde vorm te gebruiken (vraag er eens naar bij de natuurwinkel) en op die manier kan je makkelijk een klein theelepeltje toevoegen om het eten op smaak te brengen. 

Niet te ruim gebruiken trouwens, de smaak en geur ervan zijn nogal overheersend maar indien het een smaak is die je bevalt (ik denk dat niet iedereen er fan van wordt namelijk, zelf vind ik het ok maar grijp net zo lief andere kruiden en specerijen om mijn gerechten op smaak te brengen maar wilde het toch onder de aandacht brengen) kan het een ware oppepper zijn voor de zoutarme maaltijd.

 

 

NB: Volgens sommige bronnen wordt het gebruik ervan tijdens de zwangerschap afgeraden.

Tagged with →