Dit recept heb ik een beetje bij elkaar gefantaseerd toen ik zin had in ovenschotel met een Mexicaans tintje. Ik ben eens in mijn specerijenvoorraad gedoken en dit is wat er uiteindelijk uitkwam en lekker dat het was! Het recept voor de ovenschotel waar ik het voor maakte volgt natuurlijk toch. Vandaag eerst eens de saus.

De saus is snel klaar, heel makkelijk, erg lekker en prima in te vriezen dus maak er genoeg van! Je kunt hem namelijk niet alleen gebruiken in ovenschotels maar ook bijvoorbeeld als dipsaus.

Ik gebruik als basis een blik gepelde biologische tomaten op sap van de AH. Deze bevatten per 100 gram namelijk slechts 10! mg natrium.

Ingrediënten

  • 1 blik biologische gepelde tomaten van de AH
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • ½ theelepel chilipoeder of chipotle* (gerookte jalepenopeper)
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 laurierblad, gedroogd
  • Snuf zwarte peper

Mexicaanse saus

En zo maak je het

 

Pureer het blik tomaten, doe het in een steelpannetje en voeg alle andere ingrediënten toe.

Zet de pan op een midden hoog vuur en breng aan de kook. Zodra het kookt draai je het vuur laag en laat je het gedurende 10 minuutjes heel zachtjes pruttelen.

Gaat het te hard? Dikt het in? Zet het vuur lager en zet eventueel een vlamverdeler onder het pannetje. Je kunt een klein beetje water toevoegen als het echt te dik wordt. De bedoeling is dat de saus wel schenkbaar blijft voor het gebruik in bijvoorbeeld een ovenschotel.

Draai na 10 minuten het vuur uit, laat afkoelen en verwijder daarna het laurierblad.

De saus is nu klaar voor gebruik in allerhande gerechten. Ik zal de ovenschotel waar ik het in gebruikte binnenkort plaatsen!

 

*Chipotle, heb je het niet en kom je het toevallig tegen? Kopen! Chipotle geeft enorm veel smaak aan gerechten en is absoluut een aanrader. Online kun je het ook op meerdere plekken bestellen, dus even googlen maar!

 

 

Voedingswaarde per 100 gram

Eiwit 1.5 gr

Natrium 18 mg 

Kalium 268 mg

Fosfor 33 mg

Vet  0.5 gr

 

Tagged with →