Thuis kan je natuurlijk prima zelf controleren hoeveel zout je binnenkrijgt, maar als je uit eten gaat is dat wat lastiger. Hoe doe je dat dan: Een natriumarm dieet hebben en uit eten gaan?

Sowieso koken helaas veel chefs in restaurants met meer zout dan de mensen thuis simpelweg omdat ze daarmee het eten makkelijker op smaak kunnen krijgen. Mijn ervaring tot nu toe is dat hoe beter het restaurant is, des te minder grijpt de chef naar de zoutpot om het eten op smaak te brengen. Ik heb geregeld gegeten in zulke restaurants zonder dat ik de dag erna teveel vocht vasthoud!  

Helaas zijn dat uitzonderingen want vaak kom je toch wel ergens terecht waar alles gewoon bremzout is. En buiten dat dat niet goed voor me is, is het ook nog eens gewoon niet lekker meer als je verder zoutarm eet.

Wat voor mij altijd al scheelt is dat ik de dagen voordat ik uit eten ga erna meer dan anders op mijn eten let zodat ik op de dag zelf al lekker in mijn vel zit, geen vocht vasthou en daardoor kan ik iets meer ´hebben´ zeg maar.  Ook de dagen erna zorg ik dat ik wat strenger oplet zodat als ik teveel vocht vasthoud ik het ook weer snel kwijt ben.

Maar hoe kun je nou verder voor jezelf een beetje de hand houden in het zout wat je binnenkrijgt als je uit eten gaat? Hier volgen wat tips waar ik zelf meestal op let en mochten mensen nog aanvullingen hebben dan hoor ik die uiteraard graag!

 • Allereerst, wil je of moet je je echt streng aan je natriumarme dieet houden? Bel van te voren het restaurant op en leg gewoon uit dat je zoutloos (arm) eet, waarom dat zo is en of ze er rekening mee kunnen houden. Zelf doe ik dat (nog) niet omdat ik best af en toe eens kan zondigen nog, wat dat betreft heb ik geluk tot nu toe.

 • Bekijk de kaart op voorhand zodat je al een idee hebt van wat je kan verwachten. Hierdoor is het makkelijker om een keuze te maken en wordt je minder snel verleidt tot het nemen van misschien niet al te beste keuzes.

 • Drink geen groentesap. Tomatensap bijvoorbeeld bevat vaak zout vanuit de fabriek uit. Kijk tevens uit met (bruisend)mineraalwater. Het natriumgehalte in bronwater varieert enorm! Drink liever gewoon kraanwater als dat kan (Vaak kun je wel een karaf kraanwater bestellen). Als je toch mineraalwater uit fles wilt bestellen kun je Apollinaris, Chaudfontaine, Gerolsteiner of Vichy beter laten staan. Kies liever  Bru, Evian, Spa, Vittel.

 • Eet niet te veel brood. Klinkt simpel maar als je aan tafel zit te wachten is het al snel makkelijk om een sneetje brood te pakken, eventueel zelfs met kruidenboter erop. Het brood zelf is vaak fabrieksbrood en dat bevat gewoon vrij veel zout dus als je het al wel wilt eten, neem dan maar 1 stukje bijvoorbeeld. En in plaats van de meestal erg zoute kruidenboter kun je bijvoorbeeld het brood dippen in wat olijfolie als dat op tafel staat. En anders kun je erom vragen.

 • Eet geen olijfjes als die er staan. Olijfjes bevatten enorm veel natrium. Verse minder maar helaas vind je die bijna nergens.

 • Neem geen soep als voorgerecht. Soep is altijd erg zout natuurlijk. Beter neem je als voorgerecht een salade bijvoorbeeld. Kijk bij de salades wel of er geen kaas, gerookte vis of hammen of iets dergelijks in gebruikt zijn. 

 • Vraag bij het hoofdgerecht of ze het vlees (of de vis of wat dan ook) kunnen bakken zonder zout.

 • Vraag de sauzen en dressings los van het eten, dus apart in een schaaltje. Hiermee kun je kijken of je überhaupt saus wilt en als je het wilt, hoeveel je neemt. 

 • Vraag of de frietjes of gebakken aardappeltjes zonder zout gebracht kunnen worden.

 • Vermijd gerechten met sojasaus, vissaus en/of hoisinsaus. Helaas betekent dit dat de Aziatische keuken veelal afvalt. Wat dat betreft kan je beter zelf een lekker een Chinees of ander Aziatisch gerecht maken.

 • Gerechten met kaas kan je beter vermijden. Vegetarische gerechten zit vaak veel kaas in dus let daarop. Bedenk. hoe harder de kaas, des te hoger is het natriumgehalte ervan. Zachte kazen, zoals zachte geitenkaas of mozzarella zijn veel lager in natrium.

 • Nagerechten zijn vaak minder een probleem hoewel een kaasplankje logischerwijs af te raden is.

Mocht je iets besteld hebben zonder zout en is het er toch overheen gedaan? Schroom dan niet om dit gewoon aan te geven.

En verder? Vergeet niet te genieten als je uit eten gaat want buiten dat je op moet letten is uit eten gaan natuurlijk gewoon hartstikke leuk. 
Tagged with →