Thuis kan je natuurlijk prima zelf controleren hoeveel zout je binnenkrijgt, maar als je uit eten gaat is dat wat lastiger. Hoe doe je dat dan: Een natriumarm dieet hebben en uit eten gaan?
Sowieso koken helaas veel chefs in restaurants met meer zout dan de mensen thuis simpelweg omdat ze daarmee het eten makkelijker op smaak kunnen krijgen. Mijn ervaring tot nu toe is dat hoe beter het restaurant is, des te minder grijpt de chef naar de zoutpot om het eten op smaak te brengen. Ik heb geregeld gegeten in zulke restaurants zonder dat ik de dag erna teveel vocht vasthoud!
Helaas zijn dat uitzonderingen want vaak kom je toch wel ergens terecht waar alles gewoon bremzout is. En buiten dat dat niet goed voor me is, is het ook nog eens gewoon niet lekker meer als je verder zoutarm eet.
Wat voor mij altijd al scheelt is dat ik de dagen voordat ik uit eten ga erna meer dan anders op mijn eten let zodat ik op de dag zelf al lekker in mijn vel zit, geen vocht vasthou en daardoor kan ik iets meer ´hebben´ zeg maar. Ook de dagen erna zorg ik dat ik wat strenger oplet zodat als ik teveel vocht vasthoud ik het ook weer snel kwijt ben.
Maar hoe kun je nou verder voor jezelf een beetje de hand houden in het zout wat je binnenkrijgt als je uit eten gaat? Hier volgen wat tips waar ik zelf meestal op let en mochten mensen nog aanvullingen hebben dan hoor ik die uiteraard graag!
-
Allereerst, wil je of moet je je echt streng aan je natriumarme dieet houden? Bel van te voren het restaurant op en leg gewoon uit dat je zoutloos (arm) eet, waarom dat zo is en of ze er rekening mee kunnen houden. Zelf doe ik dat (nog) niet omdat ik best af en toe eens kan zondigen nog, wat dat betreft heb ik geluk tot nu toe.
-
Bekijk de kaart op voorhand zodat je al een idee hebt van wat je kan verwachten. Hierdoor is het makkelijker om een keuze te maken en wordt je minder snel verleidt tot het nemen van misschien niet al te beste keuzes.
-
Drink geen groentesap. Tomatensap bijvoorbeeld bevat vaak zout vanuit de fabriek uit. Kijk tevens uit met (bruisend)mineraalwater. Het natriumgehalte in bronwater varieert enorm! Drink liever gewoon kraanwater als dat kan (Vaak kun je wel een karaf kraanwater bestellen). Als je toch mineraalwater uit fles wilt bestellen kun je Apollinaris, Chaudfontaine, Gerolsteiner of Vichy beter laten staan. Kies liever Bru, Evian, Spa, Vittel.
-
Eet niet te veel brood. Klinkt simpel maar als je aan tafel zit te wachten is het al snel makkelijk om een sneetje brood te pakken, eventueel zelfs met kruidenboter erop. Het brood zelf is vaak fabrieksbrood en dat bevat gewoon vrij veel zout dus als je het al wel wilt eten, neem dan maar 1 stukje bijvoorbeeld. En in plaats van de meestal erg zoute kruidenboter kun je bijvoorbeeld het brood dippen in wat olijfolie als dat op tafel staat. En anders kun je erom vragen.
-
Eet geen olijfjes als die er staan. Olijfjes bevatten enorm veel natrium. Verse minder maar helaas vind je die bijna nergens.
-
Neem geen soep als voorgerecht. Soep is altijd erg zout natuurlijk. Beter neem je als voorgerecht een salade bijvoorbeeld. Kijk bij de salades wel of er geen kaas, gerookte vis of hammen of iets dergelijks in gebruikt zijn.
-
Vraag bij het hoofdgerecht of ze het vlees (of de vis of wat dan ook) kunnen bakken zonder zout.
-
Vraag de sauzen en dressings los van het eten, dus apart in een schaaltje. Hiermee kun je kijken of je überhaupt saus wilt en als je het wilt, hoeveel je neemt.
-
Vraag of de frietjes of gebakken aardappeltjes zonder zout gebracht kunnen worden.
-
Vermijd gerechten met sojasaus, vissaus en/of hoisinsaus. Helaas betekent dit dat de Aziatische keuken veelal afvalt. Wat dat betreft kan je beter zelf een lekker een Chinees of ander Aziatisch gerecht maken.
-
Gerechten met kaas kan je beter vermijden. Vegetarische gerechten zit vaak veel kaas in dus let daarop. Bedenk. hoe harder de kaas, des te hoger is het natriumgehalte ervan. Zachte kazen, zoals zachte geitenkaas of mozzarella zijn veel lager in natrium.
-
Nagerechten zijn vaak minder een probleem hoewel een kaasplankje logischerwijs af te raden is.
Mocht je iets besteld hebben zonder zout en is het er toch overheen gedaan? Schroom dan niet om dit gewoon aan te geven.
Beste Aranka,
Hartstikke goede tips. Ik zou alleen in plaats van “zoutarm” melden dat je “zoutloos” moet eten. Vooral in de wat duurdere restaurants is het, zoals je al schrijft, een ramp om zoutarm te kunnen eten. Als je zoutloos aangeeft, voorkom je dat bijv. je vlees wel zoutloos is, maar dit op een mooi bedje van iets ligt dat behoorlijk aan de zoute kant is. Zo heb je dus niets aan een zoutarm gerecht.
Hi Floor, in de goedkopere restaurants bedoel je misschien? Mijn ervaring is juist in de duurdere restaurants dat zij sowieso al veel minder naar de zoutpot grijpen namelijk.
Maar zoutloos is inderdaad duidelijker om te zeggen! Ik zal het erbij zetten.
Ik eet pas sinds kort natriumarm en vind uit eten gaan nog best lastig, terwiijl ik tot nu toe vooral positieve ervaringen heb gehad! In de duurdere restaurants is het geen probleem, maar ik durf nog niet goed naar bijv. Ethiopische restaurants toe, omdat ik moeilijk kan inschatten hoe of wat (gebruiken ze ‘van nature’ veel zout in hun gerechten of valt dat mee? En hoe lastig is het voor hen om rekening te houden met mijn dieet bij hun voorbereidingen? En durven ze daar eerlijjk over te zijn?). Ik denk dat ik het gewoon eens moet gaan proberen! En spaans/tapas in een restaurant lijkt me onmogelijk of ben ik dan te somber? Het lastige is, dat ik eiigenlijk alles lekker vind, ha, ha! Ik heb tot nu toe al wel veel aan jouw site gehad Aranka, hartelijk bedankt daarvoor!!
Hi Martine, uit eten gaan en vasthouden aan je natriumarme gewoontes is inderdaad niet makkelijk. Vaak scheelt het als je het van te voren bij de reservering erbij zegt, en verstandige keuzes maakt. Maar er zijn inderdaad keukens waar het moeilijker bij is. Ethiopisch bijvoorbeeld. Het is razend lekker allemaal maar om duidelijk te krijgen dat je zoutarm/loos wilt eten is niet zo makkelijk.
Spaans is ook erg moeilijk ja, ze gebruiken veel ansjovis, lekkere gedroogde hammen en natuurlijk kaas. Allemaal dingen die stuk voor stuk veel natrium bevatten.
Ik laat het meestal maar zo dan (vaak lukt het namelijk wel om er rekening mee te houden met uit eten gaan en die ene keer dat t niet lukt…) en weet dat ik de dagen ervoor en erna meer op moet letten en meer moet drinken.
Fijn trouwens te horen dat je veel aan mijn site hebt!
bedankt!
beste aranka
Ik heb al 2 twee jaar een natrium en kalium beperking en heb met uit eten zonder zout eigenlijk nog maar weinig goede ervaringen gehad.
Als eerste gingen we uit eten bij een bistro ( vooraf gebeld en gevraagd of dat zoutloos kon)
Dit was geen probleem, nadat ik de kaart had bekeken zag een vleesgerecht staan en na navraag bleek dat dit met alleen met knoflook gemarineerd was.
Dit smaakte zeer goed. De keer erop heb ik weer dat gerecht besteld ( toch nog maar even gevraagd over het zout en ik kreeg weer het verhaal van knoflook) .
Ik dacht dus dit wordt mijn stamrestaurant, vervolgens doen we bij de derde maal dat we er eten weer even navraag en dan vertellen ze mij dat er wel zout inzit ( trouwens dezelfde vrouw als de keren ervoor)
Ik wist niet wat ik zeggen moest maar deze mevrouw vroeg ons toen hoe we aan de info kwamen, en volgens haar had zei dat niet gezegd.
Voor mij is dan de lol er wel vanaf.
Volgens mij is de hele horeca totaal niet ingesteld op zoutloos eten, ik ben toch niet de enigste op aarde met die afwijking heb ik mijn vrouw al heel vaak gezegd .
Voor de rest valt leven met een natriumbeperking zeer mee , je moet alleen zorgen dat je de gerechten met iets meer zout verdeelt over de week en eigenlijk eten naar de weegschaal (wat ook niet altijd meevalt.
gr roland
Goh dat is vervelend zeg, zeker omdat je er naar vraagt. Je zou dan toch in goed vertrouwen inderdaad er vanuit moeten kunnen gaan dat er geen zout in zit. Ik denk dat de gemiddelde bistro inderdaad moeite heeft met zoutloos koken, dit omdat zij toch snel teruggrijpen naar ‘crowdpleasers’en ja dat is zout nu eenmaal. Als ik merk bij reservatie dat mensen er al wat twijfelig over doen, dan gaat het gewoon over.
Maar mijn ervaring is dat een beetje zichzelf respecterende restaurant/bistro echt wel moeite wilt doen voor iemand die bij reservatie aangeeft zoutloos te moeten eten. Ik herinner ze er dan altijd aan tafel nog even aan. Natuurlijk zijn er dingen die je niet kunt eten dan omdat die vooraf bereidt worden, maar goed dat vind ik niet zo erg. Meestal staat er wel iets op de kaart wat wel lekker is en aangepast kan worden.
T leukste van t laatste jaar vond ik ergens een tentje in Sint Niklaas, echt een snelle hap bistro was het, waar ik het toch vroeg en daar werd zelfs de saus voor bij de filet pur helemaal apart gemaakt voor mij. Service! Dus echt restaurants doen soms echt hun best. En ik denk dat hoe meer mensen gewoon uit eten willen gaan met hun zoutloze dieet, des te meer de restaurants eraan gaan wennen. Dus gewoon blijven aangeven, opletten en verder lekker genieten 🙂
Ik eet graag in de goedkopere restaurants en het liefst zonder te plannen en reserveren. Ik heb een lijst die ik meenem met hoe het eten aan te passen. Met die lijst ga ik dan restaurants af en vraag of het mogelijk is zoiets te maken. Op die manier kan ik in een vreemde stad eten, zonder dingen te hoevel plannen en ik heb op die manier al meerder goedkope restaurants ondekt waar ik kan eten. Het nadeel is dat het soms misgaat maar meestal gaat het op die manier goed. (en meestal kan de kok als het mis is het gerecht nog fixen)
De lijst heeft een column met dingen die ik niet kan hebben omdat ze uit zichzelf te zout zijn, en een lijst met dingen die restaurants vaak als vervanging gebruiken (of gewoon kunnen weglaten) . Het is allemaal uitgeschreven om veelvoorkomende fouten bij koks die niet aan zoutloze dieten gewend zijn te voorkomen en om het ze makkelijk te maken. Ik heb in de column met dingen die uit zichzelf te zout zijn ook zaken als ‘nagenoeg alle kant en klare sauzen’ en ‘alle marinades met zout’ gezet omdat dat nog weleens vergeten wordt. Verder dingen als ‘alle kazen’ ‘alle vleesbeleg waar op de ingredienten zout staat’, ‘zongedroogde tomaten’, ‘salami, ‘ham’, ‘gerookte zalm’, ‘croutons’, ‘pesto’, ‘chorizo’, ‘bladerdeeg’, ‘paneermeel’, ‘balsamicoazijn’, ‘alle kant en klare bouilonnen’ dat soort dingen.
Op de lijst wat meestal wel kan ‘patat zonder toegevoegde zout in schoon apparaat’, ‘rijst’, pasta, couscous, amaranth of quinoa gekookt in water zonder zout of bouillon’, ‘creme fraiche of mascarpone als fritesaus’, biefstuk, vleesmedaillons, tournedos, varkenshaas, ossenhaas, tartaar, gebakken/gegrilde vis, champignons, gebakken uien, walnoten, cashewnoten, gekookt ei, ‘salade saus gemaakt met bijvoorbeeld azijn, olijfolie, alle kruidenmixen zonder zout, creme fraiche’, mascarpone, advocado, alle rauwe groenten, alle groenten gekookt zonder zout.