Afgelopen weken waren de Mr en ik op vakantie. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling: mijn eerste grote reis en wel naar een prachtig land: Canada! 

Met de camper 3 weken door Canada scheuren werd het, en hoewel ik geen kampeerder ben (slapen op matrasjes onder een plastic zeil? Koken op 1 wankel pitje? Met je wcrol onder je arm de camping over?) beviel dit mij ontzettend goed!

Alles bij je hebben, dus als je moe ´thuiskomt´ na een wandeling meteen droge kleren aan kunnen schieten terwijl de thee gezet wordt? Slapen op een redelijk normaal bed (ok, eerlijk is eerlijk. Na 3 weken camperbed voelde ik wel dat ik geen 16 meer ben, oef) en je camper aan een rivier in een Nationaal park kunnen zetten waarna je bij een heerlijk knapperend fikkie lekker buiten kan zitten met een glaasje wijn? Ik ben absoluut fan!

 We hebben de mooiste dingen gezien: de machtige Rocky Mountains waar nog heel veel sneeuw lag, mooie watervallen, landschappen zover als t oog kan zien, bevroren meren, prachtige gletsjers en fantastisch blauw/groen gekleurde bergmeren, mooie oude bossen, enorme cedarbomen,  en veel veel wilde dieren. Beren, elanden, herten, berggeiten en schapen, enorm veel soorten eekhoorns, een wezel, wasberen, zeehonden en walvissen! Maar ook prachtige vogels zoals kolibries, grote indrukwekkende zee-arenden, en nog veel veel meer. 

We zijn met een zeilboot erop uitgetrokken om walvissen te spotten en dat is gelukt! Dat was echt een geweldig leuke dag: 

En met een speciaal voertuig een zeer indrukwekkende gletsjer opgeweest in de Rocky Mountains. De Columbia Icefields. We hebben mooie wandelingen gemaakt, langere maar vooral veel kortere (ik moest natuurlijk wel mijn energie een beetje goed verdelen) en in totaal zo´n 4000 km afgelegd met de camper. Waarvan de Mr het meeste gereden heeft moet ik zeggen. Maar zelf rijden heb ik ook wel af en toe gedaan, echt lachen in zo´n grote camper 😀 

Over de camper gesproken. Weet je wat nog een voordeel ervan was? Ik kon redelijk in de hand houden hoeveel zout ik binnenkreeg door zeer geregeld zelf te koken want er zat een heel klein keukentje in. Natuurlijk was het ook vakantie dus ik heb ook geregeld lekker buiten de deur gegeten. Natuurlijk vraag ik dan wel de standaard dingen, sauzen en dressings vraag ik standaard apart bijvoorbeeld of vlees bakken zonder zout, dat scheelt al flink, maar ook gewoon genoten van heerlijk eten zoals het daar was. (Grappig detail, in Canada en Amerika zetten ze vaak voedingswaardes bij hun menu´s online, en op die manier kun je makkelijker in de gaten houden hoe en wat met zout). T gewone eten compenseerde ik weer door weinig natrium bij mijn ontbijt binnen te krijgen en door dus in ieder geval de lunch of het diner zelf te maken. Meer tips had ik al eens gegeven in: Zoutarm eten en de vakantie periode. Maar ik heb er weer een hoop bijgeleerd door deze weken. 

Want wat kook je dan als je ´in den verre´ bent en je geen hele keuken tot je beschikking hebt?

Hier heb ik een paar voorbeeldjes van gerechten die weinig zout bevatten, snel klaar zijn en met weinig ruimte/pannen te maken zijn:

  • Pasta met gebakken tomaten, knoflook, olie en verse kruiden met een heel klein beetje Parmezaanse kaas en wat zwarte peper. 

  • Gebakken (gekookte) rijst met veel verse groenten, een heel klein drupje sojasaus, knoflook en bijvoorbeeld een omeletje of een stukje gebakken kipfilet erdoor.

  • Biefstukjes, gegrild op open vuur, met daarbij een soort ratatouille van verse groenten: paprika, tomaat, champignons, ui, courgette. Met zwarte peper en verse kruiden erdoor.

  • Gebakken hamburgers (zoek dan een versie die niet gekruid is, dat scheelt enorm veel natrium) met kort gekookte broccoli en wat aardappeltjes in schil gekookt. Bak lekker wat uien bij de hamburger bijvoorbeeld voor extra smaak. 

  • Bak een keertje pannenkoeken. Meng gewoon bloem, wat melk en 2 eieren door elkaar tot je een mooi beslag hebt. Dat kan best op gevoel.

  • Maak een lekkere salade met mooie knapperige sla, gekookt eitje, lekker wat gesneden tomaat en paprika en wat je maar meer lekker vindt.

Kortom, om terug te komen op de titel van dit bericht: Reizen en Natriumarm eten, kan dat? Ja dat kan. Ik had voor de vluchten om zoutarme maaltijden gevraagd, zelf genoeg water meegenomen (achter de douane kan je weer water kopen) en als zoutarme snacks worteltjes, komkommer en gedroogde abrikozen meegenomen. (dit voor t geval de maaltijd toch niet zoutarm zou blijken te zijn). Dus dat scheelde al enorm.

En verder is er best een hoop wat je zo even snel met weinig middelen kan maken en wat toch weinig natrium bevat en ook lekker is. Maar waar ik nu benieuwd naar ben: Wat maken jullie voor eten op vakantie, als het toch lekker, snel klaar en natriumarm moet zijn? Ik lees graag jullie ideeën daarover!

Voor ons zit de vakantie er nu weer op en is het ´echte´ leven weer begonnen. Ik heb mij in ieder geval suf genoten en de Mr ook. Liefst waren we niet teruggekomen en dat wil wat zeggen! En buiten dat de bestemming super was, samen erop uit is ook altijd erg fijn.  Kortom: ik ben een zeer tevreden mens! 

 

 

Tagged with →