Nu we in begin juni zitten begint de zomervakantie weer in zicht te komen.

Hartstikke leuk natuurlijk! Wij blijven dit jaar, op wat korte tripjes (weekendjes) na, thuis in verband met een groter plan volgend jaar (wat hopelijk gezondheidstechnisch door kan gaan), maar wat als je nu wél op vakantie gaat?

Thuis in je eigen keuken is het vrij simpel om de controle te houden over wat je binnenkrijgt maar hoe pak je het nu aan als je een zoutbeperkt dieet hebt en op vakantie gaat?

In dit berichtje daarom wat tips en tricks betreffende: Zoutarm eten en de vakantieperiode.

Wat belangrijk is voor alles: Bereid je voor! Weet waar je terechtkomt. En wat de gerechten zijn die er gegeten worden. Ga je naar een land waar ze misschien geen of nauwelijks Engels spreken? Geen paniek, bereid je de weken voor je op vakantie gaat goed voor, verdiep je een beetje in de taal en maak een lijstje!

Een lijstje van wat je wel en niet mag in het Engels bijvoorbeeld die je kunt laten vertalen door iemand die Engels spreekt en die de taal ter plekke wél spreekt. Vraag aan een reisleiding bijvoorbeeld of in aan iemand in een hotel. Of ken je misschien een vriend of familie lid die je kan helpen?

Je kan natuurlijk eerst zelf proberen uit te leggen wat je niet mag en waarom maar kom je er niet uit dan kun je je vertaalde lijstje erbij pakken om op die manier duidelijk te maken wat je wel en niet mag en vooral ook waarom. Mensen zijn sneller geneigd te snappen dat iets echt belangrijk is als er gezondheidsredenen bekend zijn dus wees gewoon duidelijk.

Je kan dat lijstje bijvoorbeeld als volgt opbouwen: 

´Vanwege een nierziekte moet ik, … (vul je naam in) een strikt zoutarm dieet volgen. Voor mijn gezondheid zou het erg fijn zijn als u rekening kunt houden met het volgende:

Ik mag geen: (harde) kaas, geen gezouten boter of bouillon met zout.  Geen zeevruchten zoals oesters, kreeft, mosselen. Geen sojasaus. Geen gerookte vis. Geen spek, hammen en salami´s. 

Maar zet er vooral ook op wat je allemaal wél mag:

Ik mag wel:  alle soorten verse groenten, rauw en gekookt zonder zout. Fruit. Eieren. Alle soorten rundvlees, gevogelte en soorten witvis. Rijst. Pasta. Alle soorten olies, room, mascarpone, ongezouten ricotta, wijn, knoflook, verse kruiden, specerijen, uien en citrusvruchten.

Natuurlijk kun je dit lijstje ook gebruiken in eigen land.

Het is slechts een opzetje natuurlijk. In Azië zullen ze je niet zo snel salami voorschotelen, maar wel vissaus dus pas je lijstje aan naar de plek van bestemming. Weet dus wat er gegeten wordt. Dankzij internet kan je dat prima onderzoeken tegenwoordig. Je kan dus je eigen draai eraan geven maar op deze manier ben je misschien een beetje op weg geholpen.

~

Ga je met de auto op vakantie? Dan kun je zelf je eten voor onderweg goed meenemen zodat je niet afhankelijk bent van tankstation en wegrestaurant voedsel. Dat eten is namelijk alles behalve geschikt voor mensen die zoutarm moeten eten.

Schaf een goede koelbox aan, eventueel eentje die op de aansteker van de auto kan zodat hij daadwerkelijk blijft koelen onderweg. Ideaal zijn die dingen! Indien je die niet hebt kun je flessen koud water als koelelementen gebruiken. De flessen water heb je toch nodig omdat je genoeg moet drinken onderweg en zo nemen koelelementen geen onnodige ruimte in.

Neem in plastic bakjes die goed afgesloten kunnen worden bijvoorbeeld het volgende mee:

Worteltjes, stukjes komkommer en paprika om lekker weg te knagen als je tussen de maaltijden door trek hebt. Vers fruit zoals druiven of meloen voor de zoete trek en natuurlijk kun je ook bananen of appels meenemen.

Kijk welke ontbijtkoek en liga het minste natrium bevat en neem er daar ook een aantal van mee. Je kan ook zoutarme chips meenemen. 

Neem salades mee in een bakje, lekker voor de lunch of als steviger tussendoortje. Kijk eens hier voor recepten en bedenk je dat je veel ervan mee kan nemen als het maar een beetje koel blijft. Ikzelf ben groot fan van een  Waldorf salade onderweg maar een lekkere koude kipsalade , een koude paprika-stoofpot of een couscoussalade zijn ook heerlijk onderweg. Vergeet niet je bestek!

Als je wel in een restaurant gaat eten onderweg of als je er al bent? Bedenk je dan dat hier hetzelfde geldt als in restaurants die je thuis bezoekt. Daarover had ik hier geschreven:  Zoutarm eten en uit eten gaan. en neem je lijstje mee!

Ga je met het vliegtuig weg en heb je een maaltijd aan boord? Geef door dat je een zoutarme maaltijd moet hebben. Vaak zijn die nog lekkerder dan de massa maaltijden heb ik mij laten vertellen. (aanvulling juni 2013: de zoutarme maaltijd die ik van Air transat kreeg op weg naar Canada was prima!)

Overnacht je op een camping of in een appartement? Dan kun je natuurlijk zelf geregeld koken en op die manier natriumarm eten. Ga naar markten en haal allerlei lokale verse producten en verse kruiden en  maak er wat lekkers van. Neem eventueel specerijen mee van thuis. Lees hier meer over in: Op vakantie: reizen en natriumarm eten, kan dat? 

Slaap je in een B&B of een hotel en gebruik je daar maaltijden? Geef meteen bij het reserveren door dat je een natriumarm dieet moet volgen / zoutbeperkt dieet hebt zodat ze daar weten wat ze kunnen verwachten. Bij het inchecken kun je nog eens navragen of duidelijk is dat je een dieetbeperking hebt en gebruik ook weer je lijstje als een en ander toch niet duidelijk is.

Kortom op deze manier kan je onderweg én ter plekke best de hand houden in wat je allemaal binnenkrijgt zodat je, ondanks je zoutbeperking, kan doen waarvoor je in de eerste plaats op vakantie gegaan bent:

Genieten! 

Tagged with →