Oh wat is het jammer dat mijn foto van dit gerecht echt mislukt is! En het heeft zeker niet mijn voorkeur om recepten te plaatsen zonder foto, maar deze aardappel-koolraapgratin met gruyère moét echt online want hij was werkelijk zo lekker! En hoewel ik wat gruyère over het gerecht gedaan heb is het nog steeds laag in natrium dus ook deze gratin past prima in een zoutarm dieet.

We aten het met haricot verts en een gegrild biefstukje van onze lokale Vleesboer. Die houdt zijn eigen koeien (biologisch) en slacht ze ook waardoor je dus lokaal en vers vlees hebt. Heerlijk!

Dit recept is trouwens nog makkelijk ook. Het moet een tijdje in de oven maar dat is het dan ook wel. Dus nog handig ook, met oog op de feestdagen bijvoorbeeld? Je kan het namelijk ook prima van te voren klaar maken tot het moment dat het in de oven moet. Let er dan wel op dat alles goed warm zijn als de baktijd voorbij is.

Zal proberen binnenkort het nog eens te maken en dan wel een goeie foto te maken.

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 koolrapen, (ongeveer 220 gram geschild gewicht), in hele dunne plakken gesneden

  • 2-3 grote aardappels (ongeveer 180 gram geschild gewicht), in dunne plakken gesneden

  • 5 gram ongezouten roomboter

  • 1 teentje knoflook, doormidden gesneden

  • Zwarte peper

  • Snufje nootmuskaat

  • 160 gram room, bijvoorbeeld Alpro Soja Cuisine

  • 20 gram geraspte gruyère

 

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150 graden en laat de bakplaat in het midden erin.

Pak een tweepersoons ovenschaal, of geef ieder een eigen schaaltje als je die hebt.

Snij de knoflook in tweeën en wrijf die over alle wanden en bodem van de ovenschaal. Vet de ovenschaal hierna in met de boter.

Schil de koolraap en snij hem in hele dunne plakken. Het makkelijkste is om hem eerst door de helft te snijden, dan een plakje van de onderkant te snijden zodat hij goed blijft staan en dan met een lang, scherp mes mooie dunne plakken ervan te snijden. 

Schil de aardappel en snij op dezelfde manier mooie lange dunne plakken.

Doe de room in een kom met de nootmuskaat en peper. 

Ga nu de ovenschaal vullen. Haal eerst wat plakken koolraap door de room en leg die naast elkaar in de schaal. Leg hier vervolgens een laagje aardappel op, welke je ook eerst door de room gehaald hebt.

Stapel zo verder: steeds een laagje koolraap en een laagje aardappel en sluit af met de aardappel. Giet alle overgebleven room over de groenten heen.

Zet de ovenschaal gedurende 60 minuten in de oven en druk elke 15 minuten de aardappel en koolraap even samen. Op deze manier druk je op een gegeven moment wat room naar boven, verspreid die dan weer met een spatel over de aardappellaag. 

Na 60 minuten (of als de aardappel en koolraap gaar zijn.  Dit is wanneer je ze makkelijk met een mes kan inprikken) zet je de grill van de oven aan. Als die heet is strooi je de gruyere over de groenten en laat je dit even bakken tot er een mooi korstje op het gratin zit.

Haal uit de oven, laat even 5 minuutjes staan en serveer dan.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 7,5 gr

Natrium 109 mg

Kalium 693 mg

Fosfor 155 mg

Vet 19 gr

Tagged with →