Het recept van vandaag is een van de eerste nieuwe van dit jaar: Aardappelkoekjes met verse kruiden en crème fraîche. Ze zijn zo ontzettend lekker, en echt helemaal niet moeilijk om te maken. Zeker niet als je bijvoorbeeld overgebleven gekookte aardappelen ervoor gebruikt. Dan is het echt een kwestie van kruiden hakken, alles bij elkaar doen en bakken maar.

Je kunt ze in de oven bakken, zeker  20-25 minuten op 200 graden en een keer omdraaien, als je niet te veel vet wilt gebruiken, maar gebakken in de pan is eigenlijk gewoon veel lekkerder. 

Ze smaken natuurlijk erg lekker bij een stukje vlees en wat groenten, maar de dag erna smaken ze, lekker opgebakken in de koekenpan, met wat creme fraiche en verse bieslook ook echt heel goed.

Ingrediënten voor 4 grotere koeken of 8 kleinere

  • 700 gram gekookte aardappelen
  • Flinke eetlepel gehakte verse peterselie
  • 2 bosuitjes in fijne ringetjes gesneden
  • 2 theelepels natriumarme mosterd, of 1 theelepel gewone mosterd*
  • 50 gram geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • Lekker wat versgemalen zwarte peper
  • 1 eitje, losgeklopt
  • Panko**
  • Olijfolie om in te bakken

aardappelkoekje

En zo maak je het

Prak de gekookte aardappels stevig en meng de gesneden verse peterselie, de ringetjes bosui, de mosterd, de crème fraîche, de geraspte kaas en lekker wat zwarte peper erdoor.

Als alles goed gemengd is kun je de hoeveelheid in vieren delen en 4 mooie gelijke koeken ervan maken, zeg maar alsof je een hamburger vormt. Leg ze nu in de koelkast om even op te stijven. Een kwartiertje is genoeg hiervoor.

Klop het ei los en haal de eerste van de koeken erdoorheen. Hierna haal je hem door de panko heen. Leg even apart op een bord en herhaal met de rest van de koeken.

Warm in een koekenpan wat olijfolie op en bak de koeken rondom mooi bruin. Zorg dat ze niet te hard gaan, dan warmen ze van binnen niet goed op.

Laat de aardappelkoekjes die klaar zijn even uitlekken op wat keukenpapier en serveer als ze nog warm zijn.

 

 

Enjoy!

 

*natriumarme mosterd bevat inderdaad minder natrium (25 mg per 100 gram ipv 1200 mg per 100 gram, maar natriumarme mosterd bevat wel meer kalium (174 mg ipv 130 mg) en meer vet (95. gr ipv 8.6 gram) dan gewone mosterd)

**Ik gebruik panko in plaats van paneermeel omdat het minder natrium bevat én een lekkerder effect geeft. Panko kun je kopen bij bijvoorbeeld een toko maar sommige supermarkten hebben het tegenwoordig ook. Kijk dan in het Aziatische schap.

 

Voedingswaarde per stuk (hoeveelheid gedeeld door 4) met gewone mosterd (en met natriumarme mosterd)

Eiwit 9.5 gr

Natrium 150 mg (135 mg)

Kalium 660 mg

Fosfor 177 mg

Vet 11.1 gr

 

 

 

Tagged with →