Ik denk dat de mensen die mij kennen wel weten dat ik niets met Jamie Oliver heb. Zo. Dat is gezegd. Echt, de man zal heus kunnen koken maar ik word iebel van zijn gedrag, zijn woordkeuzes en gesmijt met ingrediënten (ooit gezien hoeveel olijfolie hij gebruikt? Je wordt moddervet als je die hoeveelheden aanhoudt en wat te denken van de hoeveelheid zout en Parmezaanse kaas die hij gebruikt? Niet normaal meer zoveel er daarvan in en over zijn gerechten gestrooid wordt).

Nee ik vind Jamie’ stijl niet “wicked“. De recepten die ik tot nu toe van hem gekookt hebt vind ik ook zelden echt lekker. Meestal mist er diepte in smaak om maar wat te noemen. Komt dat doordat ik het zoutarm maak? Bij andere chefs heb ik hier geen last van eigenlijk. Zijn kip “piri piri” was ronduit een teleurstelling. Leek echt niet op de heerlijke Piri Piri kip die ik uit Portugal ken.

Waarom dan toch koken van hem? Nou ik had een kookboek gewonnen en was toch nieuwsgierig natuurlijk of er in dat boek wél recepten stonden die we lekker vonden. Het boek is 2x gebruikt en sindsdien is het nooit meer open geweest. Wil iemand hem hebben? Laat maar een berichtje achter.

In al die jaren koken ben ik echter 2 uitzonderingen tegengekomen! Er zijn 2 recepten van hem die ik echt lekker vind en wel hazen/hertenragout voor de over verse pasta (yum!)  en deze simpele broccolisalade.

Dus vandaar: vandaag toch eens een recept van Jamie Oliver op mijn site en wel Broccolisalade met pancetta.

Pancetta is toch hartstikke zout? Ja dat klopt maar 2 plakjes pancetta verkruimeld over de salade geeft een wereld aan smaak en omdat de salade zelf erg weinig natrium bevat blijft het geheel, ook met de pancetta, natriumarm.

Deze salade vind ik lekker met een stukje gegrild vlees en gebakken krieltjes erbij.

Ingredienten voor 2 personen 

 • 200 gram aan broccoliroosjes

 • 3 rijpe tomaten

 • een bosje bieslook, ongeveer 7 gram

 • 15 gram pancetta, dat zijn ongeveer 2 plakjes

Voor de dressing

 • half teentje knoflook, geraspt

 • 2 theelepels natriumarme mosterd, of als je dat niet hebt: Dijon mosterd

 • 3 eetlepels olijfolie

 • 1 eetlepels witte wijnazijn

 • zwarte peper


   

En zo maak je het

Besteed wat tijd aan het schoonmaken van de broccoli want je wilt hele kleine roosjes afsnijden van de stronk. Dus met een scherp mes snij je de roosjes van de broccoli en snij die roosjes weer in kleinere stukjes.

Van de dikke stam van de broccoli snij je de droge stukken af en snij dan de rest heel fijn.

Leg een theedoek klaar (open) op het aanrecht en breng een pan water aan de kook en blancheer de broccoli hier 60 seconden in en haal met een schuimspaan daarna de broccoli uit de pan en spreid uit op de theedoek zodat de broccoli kan droogdampen.

Snij de tomaten open en verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees vervolgens in fijne blokjes en doe in een kom. Snij vervolgens  ook de bieslook fijn en doe die bij de tomaat.

Als de broccoli is drooggedampt doe je die er ook bij.

Bak in een koekenpan de pancetta krokant en laat uitlekken op keukenpapier. 

Mix de ingrediënten voor de dressing en voeg 2 lepels dressing toe aan de salade en roer goed door. Je maakt veel meer dressing dan je nodig hebt maar anders wordt het wel heel lastig met de hoeveelheden.

Zet nu zeker een half uur in de koelkast zodat de salade lekker fris wordt.

Geef iedereen een portie salade en verkruimel er wat pancetta overheen. Voeg naar wens nog wat dressing toe.

 

Enjoy!

 

Voedinsgwaarde per persoon

Eiwit 5 gr

Natrium 91,6 mg

Kalium 428 mg

Fosfor 101 mg

Vet  16,6 gr

Tagged with →