Een blogbericht over een omelet? Is dat nou echt nodig? Nou, eerlijk gezegd, ja.  Want op het moment dat je een echt goede omelet voor je neus krijgt weet je het: Dit is lekker! Alles klopt er aan. Luchtig, netjes opgevouwen, niet te droog en zeker niet te nat, eenvoudig,  zonder allerlei toeters en bellen erop of erin.  Heerlijk bij een uitgebreid zondags ontbijt of gewoon zo als lunch eventueel met wat toast erbij.

Hoewel ik jaren niet zo dol geweest ben op omeletten (noem het een ´jaren 80 veel te gevulde en daardoor veel te natte boerenomelet´ trauma), kun je mij echt blij maken met een goede Franse omelet.

Laatst sliepen de mr en ik in een hotel in de Ardennen om ons 10-jarig huwelijksjubileum te vieren en daar kregen we ´s ochtends, naast geweldig lekkere appel-roomboterbroodjes,  een wel heel lekkere eenvoudige omelet bij het ontbijt. 

Maar goed, na die omelet besloot ik dat ik het ook maar eens moest gaan proberen en vandaag ben ik eindelijk eens eraan toe gekomen. En wat blijkt? Een omelet bakken is heel iets anders dan alleen een ei klutsen en die in een pan gooien. (Het beste bak je hem op een plaat maar ja die heb ik niet).

Wil je een goede omelet hebben moet je toch wel een paar stappen volgen. Lijkt overdreven? Geloof mij: het is het echt waard! Hier volgt het recept voor een 1 persoonsomelet. Ik heb hem zo puur zonder kruiden gegeten maar als je wilt kun je natuurlijk wat verse fijngesneden kruiden toevoegen.

En hoewel ik blij ben dat ik nu een goede omelet kan bakken blijft de lekkerste toch degene die door een ander is gebakken. Ben ik even blij dat de mr het ook goed kan!

 

Ingrediënten

  • 2 grote eieren (vrije uitloop heeft vaak de mooiste smaak)

  • 1 eidooier

  • 10 gram ongezouten koude boter

  • Zwarte peper

  • 1 eetlepel zonnebloemolie

  • Eventueel wat fijngesneden verse kruiden, bijvoorbeeld bieslook

 

Benodigdheden

  • Koekenpan, of wok

  • Wat keukenpapier

  • De achterkant van een houten pollepel

  • Flexibele zachte spatel

 

En zo maak je het

Snij de boter in kleine blokjes en leg die voor een minuut of 10 in de vriezer. Leg alle andere benodigdheden klaar, als je eenmaal gaat bakken is de omelet erg snel klaar.

Breek de eieren in een kom en voeg de extra dooier toe. Het overgebleven eiwit kun je invriezen om later eens te gebruiken.

Werk de eieren los met een vork, maal er wat zwarte peper door. Met een garde kluts je ze nu mooi luchtig tot er mooie bellen op het ei staan. Roer vervolgens de helft van de bevroren boter erdoorheen.

Verwarm de koekenpan op een laag vuur en doe de zonnenbloemolie hierin. Als de olie warm is veeg je de pan uit met het keukenpapier zodat er een mooi dun laagje olie achter blijft. 

Doe de resterende boter in de pan en zodra die begint te bubbelen verspreid je die even door de hele pan. Laat nu het ei in de pan glijden en draai het vuur wat hoger.

Pak snel de achterkant van de pollepel en roer door het ei heen. Het doel is om het ei mooi gelijkmatig over de pan te verdelen en zo te laten bakken zonder er roerei van te maken. Je roert dus het ei wat al stolt snel maar niet te ruw naar het midden en verspreidt zo mooi gelijk het ei over de pan. Stop voordat de bovenkant helemaal stolt.

Draai het vuur nu uit, haal de pan van het vuur. Dit is het moment om bijvoorbeeld wat verse kruiden eroverheen te strooien als je dat wilt.

Vouw vervolgens 1/3 van de omelet naar binnen en herhaal aan de andere kant. Draai de omelet nu voorzichtig zodat de vouwrand beneden ligt. Laat nog een minuutje in de nog warme pan liggen.

Serveer zo, met wat toast of met eventueel wat fijngesneden kruiden erover.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde 

Eiwit 19 gr

Natrium 182 mg

Kalium 206 mg

Fosfor 429 mg

Vet 27 gr

 

Tagged with →