Een broodje bij een voorgerechtje of bij een lekkere salade of soep is altijd een goed idee. En als je het zelf maakt kun je het en je eigen smaak meegeven en, belangrijker nog, ook nog eens zoutarm maken. 

In het recept van de Knoflook en Basilicum broodjes noemde ik al dat je het brood net even anders kan bakken dan rechttoe rechtaan waardoor het qua presentatie gewoon net even leuker staat op tafel en ook bij dit recept heb ik dat gedaan.

Deze dille broodjes, eigenlijk zijn het namelijk allemaal kleine broodjes die op elkaar gestapeld worden in een ramequin of ander klein ovenschaaltje en het heet dan Monkey Bread, zijn ontzettend makkelijk te maken en smaken geweldig door de combinatie van gedroogde en verse dille! 

Dit brood bevat een heel klein beetje zout, maar ondanks dat is het zeker wel geschikt voor een zoutarm dieet. Als ik zout gebruik dan pak ik zeezout en geen kruidenzout of losalt. Dat bevalt inderdaad minder natrium dan gewoon zout maar bevat velen malen meer aan kalium en dat is echt niet geschikt voor nierpatiënten.

 

Ingrediënten voor 2 personen, ongeveer 12-14 bolletjes

 • 1 eetlepel lauwwarm water

 • ¾ theelepel gedroogde gist

 • ½ theelepel suiker

 • 190 gram bloem

 • 1/8 theelepel zeezout

 • 75 gram magere melk, op kamertemperatuur

 • ½ ei, losgeklopt

 • ½ eetlepel ongezouten boter, op kamertemperatuur

 • ½ eetlepel gedroogde dille

Dille boter

 • 2 eetlepels ongezouten boter, op kamertemperatuur

 • 1½ eetlepel fijngesneden verse dille

En zo maak je het

In een kommetje roer je de eetlepel lauw water, de suiker en de gedroogde gist door elkaar. Laat een minuutje of 10 staan tot het een beetje begint te bubbelen.

In een grote kom doe je vervolgens de bloem, het zout, de gedroogde dille, de halve eetlepel ongezouten boter, het halve ei en de melk.

Roer vervolgens, met een houten lepel bijvoorbeeld, het gistmengsel door de ingredienten heen.

Kneed dit met de hand of met een machine met deeghaken tot het een samenhangend geheel is. Dit is letterlijk een kwestie van 1 of 2 minuten.

Stort het deeg op een werkvlak en kneed het nog eens 5 minuten door met de hand.

Vorm er een bol van en leg in een ingevette schone kom. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg zo op een tochtvrije plek een half uur rijzen.

Snij ondertussen de verse dille voor de dilleboter fijn en meng goed door 2 eetlepels ongezouten boter. Zorg dat de boter goed zacht is.

Na een half uur pak je 2 ramequins, zie foto, of een ander ovenschaaltje.

Stort het gerezen deeg op je werkvlak, druk de lucht er zachtjes uit en pluk met je vingers stukjes van het deeg af zodat je bolletjes kunt draaien die ongeveer zo groot zijn als een flinke druif/kleine walnoot.

Haal elk bolletje goed door de dilleboter voor je hem losjes in een ramequin legt.

Ga zo door tot het deeg op is. Druk de bolletjes niet samen in het schaaltje, leg ze losjes op elkaar. Lepel eventueel als je wilt nog wat overgebleven dilleboter in de schaaltjes, maar dit hoeft niet natuurlijk.

Dek de schaaltjes af met plastic folie en zet 25 minuutjes aan de kant.

Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden, met de bakplaat in het midden van de oven.

Na 25 minuten kun je de ramequins in de oven zetten en bak het brood nu in 15 minuten af.

Serveer een ramequin per persoon bij een lekkere kop soep of een salade.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 16 gr

Natrium 78 mg

Kalium 299 mg

Fosfor 193 mg

Vet 14,5 gr

Tagged with →