Het is weer tijd voor de Foodblogswap! Zoals ik vorige maand al zei, ook dit jaar Foogblogswappen we lekker door. En voor de maand februari heb ik het blog van Marloes toegewezen gekregen. Altijd leuk om op een ander blog rond te neuzen. Marloes is januari vorig jaar begonnen met bloggen en wat een boel recepten staan er al online! Was dus niet makkelijk om iets uit te kiezen. 

Maar het is gelukt en ik heb gekozen voor iets, voor mij dan, best lastigs. Namelijk: Soufflé! Ooit heb ik er wel eens 1 gemaakt, die niet slecht was, maar verder heb ik er nooit meer wat mee gedaan. De hoogste tijd dus want deze soufflé met broccoli klonk wel heel erg lekker. Ik heb het recept een klein beetje aangepast. Heb bijvoorbeeld het zout weggelaten en de smaken iets meer gepimpt door de toevoeging van een klein beetje mosterd en gedroogde Italiaanse kruiden.

Was het dé perfecte soufflé? Nee zeker niet maar ik was eigenlijk ook zeker niet ontevreden. En smaken deed het erg goed! Je kunt het serveren als voorgerecht of als bijgerecht. Ik at het bij de hoofdmaaltijd met zelfgemaakte frietjes en een simpele salade van heel dun gesneden venkel en tomaat.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 300 gram kleine broccoliroosjes 
  • 100 gram ricotta
  • 30 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 grote eieren
  • ½ theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • ¼-½ theelepel Dijon mosterd
  • 1 eetlepel fijngesneden dille

 Broccolisouffle

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet 2 ramekins goed in met boter.

Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Terwijl het water aan de kook aan het komen is kun je de broccoliroosjes snijden.

Gebruik zo fijn mogelijke broccoliroosjes, dat is lekkerder van textuur in de soufflé, en zorg dat je 300 gram schoongemaakte broccoli hebt.

Kook de broccoli gedurende 3 minuten. Giet ze af en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen. Laat ze nu uitlekken.

Mix de broccoliroosjes vervolgens met de dille, de Italiaanse kruiden, de Parmezaanse kaas en de ricotta door elkaar.

Vervolgens scheidt je de eieren. Doe de dooiers bij het broccolimengsel en klop de eiwitten in een vetvrije kom tot ze mooi schuimig en stevig zijn.

Spatel ze dan voorzichtig door het broccolimengsel.

Verdeel het mengsel over de ingevette ramekins tot ze vol zijn en strijk het netjes af. Je kunt nu nog een stuk bakpapier, wat boven de vorm uitsteekt, rond de ramekin binden (met keukentouw) zodat de soufflé mooi recht omhoog komt.

Zet de ramekins nu in het midden van de hete oven en bak gedurende 25 minuten af. Doe de ovendeur niet open in de tussentijd. Dan storten de soufflés geheid in.

Wanneer de 25 minuten om zijn haal je ze uit de oven en serveer je ze direct met bijvoorbeeld frietjes en een lekkere salade.

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 23.7 gr

Natrium 294 mg

Kalium 500 mg

Fosfor 518 mg

Vet 17.3 gr

Met natriumarme mosterd komt het natriumgehalte per persoon op 282 mg. 

 

Tagged with →