Ok, het was donderdag 30 graden, prachtig weer, geen zuchtje wind en een strakblauwe lucht. De mussen vielen nog net niet dood van het dak. En waar dacht ik aan? Misschien een beetje vreemd, maar ik dacht aan: Kerst!

De laatste jaren gaan de mr en ik graag op pad met kerst. We gaan bijvoorbeeld naar de opera of ergens lekker sjiek dineren, maar dit jaar blijven we thuis. Ook leuk want dat houdt in dat ik dit jaar eens allerlei lekkers kan maken voor de feestdagen. Het wordt dan geen 4 gangen diner (denk ik want wie weet nu al wat hij gaat doen met kerst? Ik niet) maar je weet nooit en dus kan ik maar beter wel voorbereid zijn.

En waar begint die voorbereiding mee? Met in juli dus al denken aan wat we dan eventueel allemaal zouden kunnen gebruiken, en deze rode bessengelei gaat zeker van pas komen tijdens de feestdagen. De rode besjes zijn nu volop verkrijgbaar en nu is het dus de tijd om lekkere jam en gelei te maken die straks in december de ontbijt- en dinertafel zullen opfleuren.

Als je de potten waarin je de jam en gelei gaat maken goed steriliseert en het goed donker en koel bewaard kun je op deze manier je zelfgemaakte spullen maanden goed houden.

Deze bessengelei is erg lekker bij mooie stukken vlees, wildgerechten, door stamppotten maar ook natuurlijk op taarten, vlaaien en door toetjes. Kortom, waarom zou je het niet maken? Het komt altijd van pas.

 

Ingrediënten voor ongeveer 4 potjes van 250 gram

  • 1 kilo rode besjes

  • 400 gram water

  • suiker, hoeveel kun je berekenen als je weet hoeveel sap je overhoudt

 

En zo maak je het

 

 Was de besjes even goed, terwijl ze nog aan de steeltjes zitten, en doe ze allemaal met steel en al in een hoge pan. Doe er vervolgens 400 gram water bij en zet op het vuur.

Laat nu gedurende 30 minuten op een heel laag vuur zachtjes koken zodat alle smaken van de besjes goed vrijkomen en de besjes al hun sappen loslaten. Let erop dat het kan gaan bruisen dus zet het gas niet te hoog en blijf in de buurt.

Pak nu een kom, een fijne zeef en een stuk kaasdoek/theedoek (of wat voor fijne doek dan ook, gewassen zonder wasverzachter) waar je niet te veel aan gehecht bent. Giet de besjes en het vocht in de doek en laat zo 24 uur staan om te zeven. 

Ga niet lopen duwen met een lepel of iets dergelijks want dan wordt de gelei troebel maar laat de zwaartekracht zijn werk doen, je wilt een mooie heldere gelei maken morgen.

De potten waar je de gelei in gaat bewaren moet je voor gaat beginnen met afwerken goed heet afwassen met sop of soda (of draai ze een keer in een de vaatwasser mee) en laat ze daarna in een oven die je op 100 graden voorverwarmd hebt minstens 15 minuten drogen. De deksels leg je er ook bij.

Verwarm de oven voor op 150 graden en pak een bakblik waar je een theedoek onderin legt. Zet ook een kan water klaar.

Meet af hoeveel vocht er over is en aan de hand daarvan bepaal je hoeveel suiker je nodig hebt. Stelregel is ongeveer zo: voor elke 600 ml vocht heb je 450 gram suiker nodig. (4:3)

Doe het vocht als je het gemeten hebt in een hoge pan (kokend fruit met suiker wil nogal gaan bruisen dus daarom pakken we een hoge pan) en breng aan de kook. Voeg dan pas de suiker toe.

Roer tot de suiker is opgelost en zorg ervoor dat er tijdens het koken geen suikerkristallen aan de zijkant van de pan blijven zitten.

Laat dit rustig maar stevig doorkoken gedurende 8-15 minuten. Dat houdt in dat het wel borrelt maar niet heel hard bruist. Hoe langer je het laat koken hoe donkerder wordt de kleur van de gelei. Blijf ook hier weer bij staan.

Haal de potten uit de oven zet ze op een houten plank of op een theedoek klaar.

Vul ze tot de rand met de hete rode bessengelei en leg de schroefdop er losjes op. Zet de potten voorzichtig op de theedoek in het bakblik en zet die in de oven. Vul het blik met water tot de potten ongeveer 3 cm water om zich heen hebben.  

Laat nu 30 minuten in de oven staan. Haal na 30 minuten voorzichtig uit de oven, draai de deksels meteen strak op de potten en zet 24 uur rustig weg.

Controleer de volgende dag of de potten vaccuum getrokken zijn. Zijn ze dat? Dan kan je ze op een koele donkere plaats 6-12 maanden bewaren. Vergeet niet een etiketje erop te plakken waarop je geschreven hebt wat er in zit en wanneer je het gemaakt hebt.

 

 

Enjoy!

 

 

Rode bessen bevatten per 100 gram maar 2 mg natrium, 295 mg kalium en 40 mg fosfor. Uitrekenen hoeveel natrium deze gelei bevat leek mij dus niet nodig. 

Tagged with →