Hummus is een van mijn favoriete bijgerechten en dit recept blijft elke keer toch favoriet. Hij lijkt heel erg op de zachte romige hummus die de mr en ik een paar keer gegeten hebben in een Turks restaurant in Berlijn, dus alleen wat dat betreft ben ik er al dol op want ik heb goeie herinneringen aan onze tripjes naar Berlijn (echt aan aanrader om eens te bezoeken!)

Hummus is een kikkererwten* puree uit het Midden Oosten met tahin, sesampasta, olijfolie, citroen, knoflook en specerijen zoals komijn of paprikapoeder en smaakt heerlijk als dipje bij verschillende groenten of falafel (gefrituurde balletjes van kikkererwten en specerijen of bijvoorbeeld als onderdeel van de warme maaltijd, bijvoorbeeld op pita broodjes met gegrilde groenten en een lamsburger erop.

Het is verkrijgbaar in de supermarkt in het koelvak maar net als bij bijna alles is het zoveel lekkerder om het zelf te maken! Je kan een grote portie naturel hummus maken en die in kleinere porties invriezen. Zo kun je elke portie je smaakvoorkeur van dat moment zelf meegeven.

*wist je trouwens dat kikkererwten heel gezond zijn? Ze zijn oa rijk aan calcium, ijzer, vitamines b1 en b6, ze zijn laag in vetgehalte en bevatten veel goede koolhydraten waardoor ze oa voor mensen met diabetes een belangrijke bron voor gezonde koolhydraten kunnen zijn.

Ingrediënten voor ongeveer 500 gram hummus

  •  blik kikkererwten van 400 gram
  • 2 tenen knoflook
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 100 gram tahin (sesampasta)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram vocht wat je opgevangen hebt bij het uitlekken van de kikkererwten

En zo maak je het

Indien je gedroogde kikkererwten gebruikt: week ze de hele nacht in koud water, spoel ze af en doe ze in een pan met een flinke hoeveelheid water. Breng aan de kook en laat zeker anderhalf uur koken. Giet ze af en laat af koelen op een droge theedoek.

Als je kikkererwten uit blik gebruikt: doe ze  in een zeef maar vang het vocht op. Spoel ze af en stort ze daarna in een handdoek om ze droog te wrijven.

Door dit droogwrijven komen de velletjes los die rond de erwten zitten en ik raad echt sterk aan om zoveel mogelijk van die velletjes te verwijderen aangezien dit de zahctheid van de hummus enorm ten goede komt. Ik snap dat het even een rotkarweitje is maar echt geloof me, het is het waard.

Doe ze daarna in een keukemachine met de tahin, het citroensap, de knoflook, de komijn, de eetlepel olijfolie, het opgevangen vocht van de kikkererwten (of water) en pureer de massa tot het zacht en romig is. Dit duurt een paar minuten maar ook het langere pureren komt de romigheid van de hummus ten goede.

Nu heb je een basishummus die je naar smaak kan afmaken met bijvoorbeeld: cayennepper, geroosterde paprikapoeder, meer komijn, verse kruiden zoals fijngesneden koriander of platte peterselie maar ook lekker zijn in een klein beetje olijfolie geroosterde pijnboompitjes erover.

Kortom, kijk naar wat je lekker lijkt en voeg dat toe.

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per 20 gram hummus (ongeveer 1 eetlepel)

Eiwit 10 gr

Natrium 155 mg*

Kalium 663 mg

Fosfor 275 mg

Vet 35 gr

 

* door zelf kikkererwten te weken en te koken verlaag je dit natriumgehalte aanzienlijk.

 

 

Tagged with →