Na een weekje stilte op mijn blog, en in de keuken want vorige week was ´vriezer-opruimweek´ ben ik wel weer klaar voor wat koken. En met de lente in aantocht begin ik ook weer zin te krijgen in frisse smaken, dus vandaag begin ik maar meteen met een lekkere salade die we als bijgerecht eten bij deze heerlijke tomaten-venkelsoep.

Door de appel, venkel en knolselderij te combineren met verse munt, platte peterselie en citroensap krijg je een erg fris geheel. Het citroensap zorgt er trouwens ook voor dat de knolselderij en de appel niet verkleuren. Natuurlijk gebeurt dat toch wel een beetje als je het lang genoeg laat staan dus ik zou deze salade meteen na het maken opeten.

De kunst is om de appel, venkel en knolselderij zo dun mogelijk te snijden. Op die manier komen de frisse smaken het meest tot zijn recht denk ik zelf. Gelukkig heb je daar alle tijd voor als de soep op staat. Het makkelijkste gaat het dun snijden met een mandoline trouwens maar die heb ik zelf niet dus ik gebruik gewoon een scherp mes. In combinatie met wat geduld kom je dan een heel eind.

 

Ingrediënten voor 2-4 personen 

  • 1 mooie witte venkel mét groen er nog aan, ongeveer 150 gram gesneden gewicht

  • 125 gram knolselderij, geschild

  • 1-2 rode appels (ik gebruikte kanzi´s), met schil. Ongeveer 150 gram gesneden gewicht

  • 4 eetlepels vers citroensap

  • 2 eetlepels verse munt, fijngesneden

  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngesneden

  • Eventueel wat zwarte peper naar smaak

  • 1 eetlepel olijfolie

     

En zo maak je het

Pak een grote kom en vul die met water en 2 eetlepels citroensap. Zet hem even in de vriezer totdat het water echt ijskoud is. Hierin bewaar je zo meteen de net gesneden groenten zodat die mooi fris en knapperig blijven. 

Was de appel goed en schaaf hem op een mandoline in mooie dunne plakken. Heb je geen mandoline, zoals ik, dan snij je hem met een heel scherp mes in hele dunne plakken. Ik snij de appel terwijl hij nog heel is en druk de pitjes die eventueel achter blijven er later uit. Bewaar de plakken appel in het ijswater.

Snij vervolgens de boven en onderkant van de venkel af en verwijder de buitenste laag als deze lelijke plekken vertoont. Snij nu de venkel ook in hele dunne plakken. Deze vallen uit elkaar als het goed is maar dat is niet erg. Verwijder het binnenste (harde) gedeelte van de plakken en bewaar de buitenste ringen in het ijswater.

Tenslotte de knolselderij. Ook die snij je zo dun mogelijk in repen of plakjes. Snij vervolgens de schil eraf en bewaar de dunne plakken nu ook in het ijswater.

Snij als laatste de verse kruiden, de peterselie en de munt, heel fijn. 

Giet de appel en groenten af (snij ze eventueel nog wat kleiner als je wilt), en meng ze in een kom met wat vers citroensap en de olijfolie. Hussel goed door elkaar. Voeg eventueel naar smaak wat verse zwarte peper toe (heb ik zelf niet gedaan) en strooi de fijngesneden platte peterselie en munt eroverheen.

Serveer de salade met wat venkelgroen eroverheen.

 

 

 

Enjoy

 

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 2,3 gr

Natrium 51 mg

Kalium 670 mg

Fosfor 92,4 mg

Vet 5,2 gr

 

Tagged with →