De laatste jaren maken de Mr. en ik er een traditie van om met de feestdagen weg te zijn. Lekker met zijn tweetjes op pad in plaats van je vol zitten te stoppen tijdens allerlei etentjes hier in eigen land bevalt ons goed. We zijn bijvoorbeeld al eens naar de opera in Duitsland geweest, hebben heerlijk gegeten en overnacht in een flink besneeuwd dorpje in Duitsland tegen de Elzas aan en hebben een lui weekend in een Limburgs hotel gehad. 

Maar komende feestdagen gaan we eens niet de kou opzoeken, hoop ik, en gaan we naar Istanbul. Het lijkt mij echt een prachtige stad! En wie mijn blog een beetje kent weet dat ik dol ben op Midden Oosters eten dus je kunt je voorstellen dat ik mij nu al helemaal kan verheugen op het eten daar (ondanks dat het waarschijnlijk zout zal zijn) maar ook op alle specerijen die ik mee terug kan nemen .

Dit receptje, labneh, past in ieder geval wel bij het eten daar en is erg lekker en makkelijk. Het is een  soort verse kaas wat je maakt door yoghurt lang uit te laten lekken en te mengen met oa knoflook, olie en in dit geval kruiden. Het is heerlijk fris en een echte aanwinst bij de rest van mijn Midden Oosterse recepten. Combineer het met deze rode paprikadip (Muhammara) en natuurlijk hummus. Serveer er dan wat platbrood bij. 

Het smaakt ook prima bij een bordje couscous maar gewoon zo met wat rauwkost (worteltjes, bleekselderij en/of radijsjes) is ook erg lekker. Kortom, een veelzijdig gerechtje.

En mocht je te veel yoghurt hebben? Dan hou je een deel apart voor je de rest van de ingrediënten toevoegt en dat eet je dan lekker met wat honing en walnoten bijvoorbeeld.

 

Ingrediënten

  • 1 liter volle yoghurt

  • Een grote zeef

  • Een stuk kaasdoek of een schone theedoek (gewassen zonder wasverzachter)

  • Grote kom

  • 1 teentje knoflook

  • ¼ theelepel komijnpoeder

  • 1/8 theelepel paprikapoeder

  • 2-3 eetlepels gemengde verse fijngesneden kruiden

  • Wat olijfolie 

  • Eventueel ¼ theelepel zout

 

En zo maak je het

Leg de zeef over de grote kom en leg er de kaasdoek of theedoek in.

Hierin giet je de yoghurt. Pers het teentje knoflook erin uit (en als je het wilt gebruiken de ¼ theelepel zout) en roer goed door.

Knoop vervolgens de doek dicht en zet het geheel 1-2 dagen in de koelkast. Hoe langer je het laat staan hoe dikker de labneh gaat worden. Ik liet hem 2 dagen staan.

Na twee dagen schep je de verse kaas uit de doek en doe je die in een kom.

Roer met een grove vork de de komijnpoeder, de paprikapoeder en wat verse zwarte peper er een beetje doorheen.

Snij de verse kruiden fijn. Ik gebruikte een combinatie van verse koriander, platte peterselie en munt.

Lepel de labneh in een kom, besprenkel met wat olijfolie en de verse kruiden en serveer.

 

Enjoy!

 

 

Voedingswaarde voor 100 gram

Eiwit 3.7 gr

Natrium 58,5 mg

Kalium 177 mg

Fosfor 112 mg

Vet 4 gr

 

 

 

Tagged with →