Dit recept komt uit het nieuwe boek van Ottolenghi: Jeruzalem.  Deze latkes, oftewel aardappelkoekjes, zijn een mix van geraspte rode aardappel en pastinaak met daardoor lekker wat bieslook.

Omdat ik het zoutarm hou heb ik wat meer bieslook toegevoegd en een snufje cayennepeper om het geheel net iets meer smaak te geven.  Je serveert het met een dotje zure room ernaast.

Het smaakt lekker als onderdeel van een maaltijd, op zichzelf staand als snack, of als lichte lunch.

De rode aardappels kun je bijvoorbeeld bij de AH kopen.

 

Ingrediënten voor 8 stuks

  • 300 gram rode aardappels, geraspt met een grove rasp

  • 150 gram pastinaak, geraspt met een grove rasp

  • 20 gram fijngesneden bieslook

  • Een snufje cayennepeper

  • Lekker wat zwarte peper

  • 2 eiwitten

  • 1-2 eetlepels bloem

  • 30 gram roomboter

  • 50 ml zonnebloemolie

  • Zure room

 

En zo maak je het

Schil de aardappels en rasp ze vervolgens met een grove rasp. Je moet ongeveer 300 gram geraspte aardappel hebben. Doe de aardappel in een zeef, spoel goed af met koud water, knijp zo veel mogelijk water eruit en spreid het vervolgens uit over een theedoek om te laten drogen.

Schil de pastinaak en rasp met een grove rasp tot je ongveer 150 gram geraspte pastinaak hebt.

Doe dit in een grote kom waar je de fijngesneden bieslook, een snufje cayennepeper, lekker wat zwarte peper, de bloem en 2 eiwitten bij doet. 

Dep de aardappels nog even flink af zodat ze zo droog mogelijk zijn en doe die bij de rest in de kom. Meng nu goed door elkaar, prak met een vork alles goed tegen elkaar aan.

Vorm tussen je de handen nu de koekjes, druk ze stevig tegen elkaar aan en leg op een plank klaar om te gaan bakken. Ik haalde 8 koekjes uit deze hoeveelheid ingrediënten.

Zet een grote koekenpan op het vuur, middenhoog, en smelt hierin de helft van de boter en de helft van de zonnebloemolie. Zet ook een bord in de oven die je aanzet op zijn laagste temperatuur. Zo kun je de gebakken koekjes mooi warm houden.

Met een spatel schep je de koekjes nu in de pan, druk ze allemaal goed aan en laat ze mooi goudbruin bakken. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Draai ze dan voorzichtig om, druk weer aan en laat verder bakken tot ook de andere kant goudbruin is.

Leg de gebakken koekjes even op een bord met keukenpapier in de oven zodat ze warm blijven en uit kunnen lekken.

Doe de overgebleven boter en olie in de pan en bak de rest van de koekjes.

Serveer met zure room waar je wat bieslook over heen gesneden hebt en wat zwarte peper erover.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per koekje

Eiwit 2,6 gr

Natrium 17 mg

Kalium 274 mg

Fosfor 46 mg

Vet 8,6 gr

 

 

 

Tagged with →