Naarmate dit blog gevulder zal raken zal het duidelijk worden maar ik kan ‘t beter maar meteen opbiechten: ik heb een paar dingen waar ik groot fan van ben. Om er een paar te noemen:

 • Kookboeken – Ik heb er al heel wat maar op de een of andere manier zal ik altijd een boekenwinkel induiken als ik er een tegenkom om te zien of ik iets tegenkom wat ik nog niet heb.

 • Pizza! – Als er een zondig iets is wat ik mezelf wel eens toesta (zondig want stiekem gebruik je toch veel kaas op een pizza) is het wel pizza. En dan geen diepvriespizza natuurlijk maar versgemaakte. Liefst nog gemaakt door de mr. Niets lekkerder dan op een zondagavond een pizza eten die gemaakt is door de mr.

 • en nr 3. Tomaten – Ik ben altijd al grootverbruiker van tomaten geweest. Rauw: zo uit vuistje, in salades.. Allerlei verschillende soorten soepen (nog een verslaving van mij trouwens. ) , door stamppotten, versgemaakte pastasauzen met verse tomaten en… gedroogde tomaten!

Eerst at ik die nog uit pot, lekker makkelijk. Tot ik eens op het etiket keek en zag dat er best wat natrium, en vooral toegevoegd zout in zat. Vandaar dus mijn besluit om ze voortaan zelf maar te maken.

Hoe moeilijk kan het zijn? Nou niet dus. En wat bleek, zelf gedroogde tomaten (in de oven) zijn verrukkelijk!  Moest natuurlijk wel proeven en aangezien ze erg lekker waren moet ik eerlijk bekennen dat de eerste batch al snel grotendeels op was.

Dus hierbij mijn recept voor overheerlijke gedroogde tomaatjes die ook nog eens perfect in te vriezen zijn. (Ik gebruik deze keer cherrytomaatjes, zo’n 200 gram, maar grote tomaten kan natuurlijk ook, daarbij is het alleen handiger om het zaad eruit te scheppen zodat je vooral vruchtvlees overhoudt. Grote tomaten hebben natuurlijk wel iets langer de tijd nodig in de oven.)

 

Ingrediënten
 • 200 gram cherry tomaatjes

 • versgemalen zwarte peper

 • olijfolie

 • eventueel italiaanse kruiden

   

  Zo maak je het


 • Verwarm de oven voor op 100 graden.

 • Snij de tomaatjes door de helft en leg ze met de snijkant omhoog op een bakplaat/in een bakblik bekleed met alufolie.

 • Maal verse zwarte peper erover (en bijvoorbeeld Italiaanse kruiden als je dit wilt).

 • Spray er wat olijfolie overheen.

 • Schuif in de oven, en laat ze hier een uurtje of 2 staan. (Grote tomaten hebben echt langer nodig maar dat is moeilijk zo te zeggen; hangt ook van je eigen voorkeur af, de temperatuur van je oven, etc.)

   

Et Voila! Prachtige gedroogde tomaatjes, zonder zout.

 

(om in te vriezen: leg de tomaatjes los van elkaar op een plank die in je vriezer past en zet ze een half uur in de vriezer weg.  Na een half uur haal je ze eruit en kun je ze bij elkaar in een zakje of bakje verder invriezen. Door ze eerst een half uurtje los in te vriezen blijven ze ook verder ingevroren los van elkaar. Om te gebruiken; haal wat je wilt gebruiken uit de vriezer, laat een half uur ontdooien op kamer temperatuur (onbedekt).

 

Enjoy!

 

 

 

 

 

 

 

 

Voedingswaarde per 100 gram

Eiwit 0,9 gr

Natrium 3 mg

Kalium 343 mg

Fosfor 33 mg

Vet 10 gr

 


Tagged with →