De laatste dagen voelde ik me niet zo lekker, had koorts en dat houdt in geen vrijwilligerswerk en niet hardlopen. Dubbel balen dus! Dus om snel weer beter te zijn drink ik braaf genoeg, neem rust en eet wat meer groenten bijvoorbeeld. Ik ben namelijk, buiten soms een paracetamolletje, niet zo van snel medicatie nemen zeker gezien het feit dat medicijnen extra werk aan je nieren geven, en eet in plaats van dat dus graag bewust bepaalde dingen die goed voor me zijn.

Neem de paprika. Wist je dat paprika’s , en dan vooral de rode/gele en oranje, bomvol vitamine C zitten? Zelfs 3x keer meer dan sinaasappels bijvoorbeeld!

Toevallig ben ik ook nog eens dol op paprika’s (zo rauw uit t vuistje, als soep, gevuld uit de oven, geroosterd met andere groenten.. en ga zo maar door, allemaal even heerlijk) dus het is helemaal geen straf om ze veel te eten en dus doen we dat want vandaag staat er een paprikastoofpotje/salade op het menu. Je kan het prima zo eten, als flinke berg groenten wat ik graag doe, maar als bijgerecht bij een gegrild stukje vlees is het ook erg smakelijk, of ook lekker wat zelfgebakken zoutarm brood met zelfgemaakte kruidenboter erbij. Of maak een lekkere couscous of tabouleh erbij en eet het als bijgerecht. En zelfs koud zo als snack is het prima te eten, met recht een veelzijdig receptje dus.

En het is ook nog eens enorm simpel. Er gaan een paar zwarte olijfjes door dit gerecht en kappertjes, maar omdat het in kleine hoeveelheid is en de rest erg natriumarm blijft dit toch een zoutarm gerecht mét veel smaak.

Ingrediënten voor 2-4 personen als bijgerecht

 • 1 teentje knoflook, geraspt

 • 1 klein uitje, fijngesneden

 • 1,5 eetlepel olijfolie

 • 2 rode paprika, zaadjes verwijderd en in smalle reepjes gesneden

 • 2 gele of oranje paprika, zelfde als bij de rode

 • 2 groene paprika, zelfde als bij de rode en gele

 • 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt, fijngesneden

 • wat verse zwarte peper

 • 1 tot 2 eetlepel balsamico azijn

 • 1 eetlepel kappertjes, schoongespoeld

 • 10-12 zwarte olijfjes, in kwartjes gesneden

 • wat fijngesneden platte peterselie

En zo maak je het

Doe de olie in een pan (een wok met deksel bijvoorbeeld) en voeg tegelijkertijd de knoflook en ui toe. Laat dit langzaam in een minuutje of 2 mee opwarmen met de pan(geeft een subtielere smaak dan knoflook in hete olie bakken).

Doe nu alle paprika in de pan erbij, de bleekselderij en wat zwarte peper en roer goed om.

Doe de deksel op de pan en laat op een laag pitje (vlamverdeler eronder bijvoorbeeld) de paprika’s 40 minuten stoven. Roer geregeld om.

Na een minuut of 40 voeg je de balsamico azijn toe, begin met een eetlepel, roer goed om, proef dan en voeg eventueel nog een halve of hele eetlepel toe.

Als laatste voeg je de kappertjes, de olijfjes en de peterselie toe, roer goed om en serveer meteen terwijl het heet is, of laat afkoelen tot kamertemperatuur en serveer het als een lauwwarme salade. Ook lekker is het als je het helemaal laat afkoelen en daarna in de koelkast zet.

 

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per 1 persoonsportie

Eiwit 2,3 gr

Natrium 375 mg

Kalium 645 mg

Fosfor 79 mg

Vet 8 gr

Tagged with →