Deze groene salade stond gisteravond op het menu. Samen met een lekker stukje gegrild vlees en wat gebakken krieltjes een snelle lekkere maaltijd.  Krieltjes koop ik zelden voorgekookt omdat er vaak toch wat zout in zit. Wat ik doe is dat ik zelf aardappeltjes koop, hoe kleiner hoe lekkerder. Die zelf voorkook, af laat koelen en dan opbak met wat olijfolie, zwarte peper en wat kruiden. In dit geval deed ik wat oregano en geraspte knoflook erbij. Paar minuten bakken tot ze goudbruin zijn en je hebt heerlijke zoutarme krieltjes.

De salade zelf is zeker een aanrader voor bij de bbq deze zomer (als het nog eens lekker weer wordt maar goed, we blijven hoopvol!) en een prima manier om op een makkelijke smakelijke manier een flinke hoeveelheid groenten binnen te krijgen.

Salades zijn altijd lekker natuurlijk maar ik vind het zeker als je een zoutbeperking hebt een ideale manier om je maaltijd op een natriumarme manier flink aan te vullen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 75 gram rucola

  • 2 kleine courgettes, in dunne repen gesneden

  • Pijnboompitjes, geroosterd

  • 2-3 eetlepels olijfolie

  • Zwarte peper

  • Blaadjes verse munt van 2 takjes, fijngesneden

  • 2 theelepels balsamico-azijn

En zo maak je het

Snij dunne plakken van de courgette (met een mandoline maar een kaasschaaf werkt ook prima) en bestrijk die licht met olijfolie. Voor de hoeveelheid courgette heb je ongeveer 1-2 eetlepels nodig.

Leg wat keukenpapier klaar zodat je de gegrilde courgette daarop af kunt laten koelen. Ook wordt op deze manier wat van de olijfolie opgenomen.

Verwarm een grillpan tot hij gloeiend heet is en bak daarop de stroken courgette, in delen want het past niet in 1x,  kort tot ze een mooi grillpatroon aan de onderkant hebben. Draai ze dan om en herhaal aan de andere kant. Dit duurt echt maar 1-2 minuutjes hooguit omdat de courgette zo dun is dus blijf erbij.

Leg de gegrilde courgetteplakken op keukenpapier om af te koelen. En leg nieuwe courgette op de grill. ga zo door tot alle courgette mooi gegrild is.

Meng de balsamicoazijn met 1 eetlepel olijfolie, het teentje knoflook en de fijngesneden munt in een kom en leg hierin de courgetteplakken te marineren. Hoe langer hoe beter maar in ieder geval 10-15 minuten. De beste manier om ervoor te zorgen dat alles mooi gemengd is is door met je vingers de courgette om te wentelen. 

Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn.

Leg vervolgens de rucola op een bord, daarna de gemarineerde courgetteplakken, de pijnboompitjes en sprenkel wat van de marinade eroverheen.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedinsgwaarde per persoon

Eiwit 7.9 gr

Natrium 13,5 mg

Kalium 522 mg

Fosfor 151 mg

Vet 30 gr

Tagged with →