Tzatziki kennen we natuurlijk allemaal wel. Denk dat het zo rond eind jaren 80- begin jaren 90 was dat we allemaal massaal Grieks gingen eten? Zo rond dezelfde tijd dat iedereen een beetje uitgekeken raakte op de (afhaal)Chinees en dat afgedaan werd als ´zondagavondafhaalmaaltijd´. Ja Grieks, dát was pas lekker anders. Iedereen aan de ouzo, de taramasalata, moussaka, de souflaki en de gyros, grote witte bonen, tomatenrijst én natuurlijk een flinke dot Tzatziki erbij!

Tegenwoordig ben ik al járen niet meer in een Grieks restaurant geweest, vind het daar allemaal een beetje hetzelfde smaken en vind het vooral heel erg zout! Maar als je ´s avonds door de stad loopt en langs zo´n restaurant loopt vind ik het wel lekker ruiken nog en ik weet dat de Griekse keuken echt wel allerlei lekkers te bieden heeft.

Maar goed, net als met zoveel gerechten maak ik tegenwoordig dus gewoon liever zelf mijn kebabs en keftedes en meer van zulks. Voor degene die net als ik liever zelf aan de slag gaat:  het boek´Mezze en Moussaka´ van Tessa Kiros is echt een aanrader. Het is een gewoon kookboek dus ook zij gebruikt genoeg zout maar met een beetje creatief koken kun je dat weglaten en toch heel erg lekker eten.

Deze Tzatziki, die daar niet uit komt trouwens,  is een beetje een samenraapsel van wat ik zelf lekker vind erin. Ik maak het niet vaak maar het smaakt op zijn tijd best goed eigenlijk, vooral met rauwkost. Worteltjes, cherrytomaatjes, paprika, komkommer.. samen met tzaziki vormen ze een prima gezonde snack en het is ook nog natriumarm. 

Oh trouwens, je kunt natuurlijk een pak Griekse yoghurt kopen maar het is ook wel erg lekker om het zelf te maken met hangop, gewoon ouderwets een pak yoghurt (volle boerenlandyoghurt bijvoorbeeld) uit laten lekker in een theedoek en zeef.

Ingrediënten

  • 1 pak volle yoghurt

  • 1 flinke teen knoflook, geraspt

  • Lekker wat zwarte peper

  • ½ komkommer

  • Handvol verse dille, fijngesneden

  • ½ theelepel paprikapoeder

  • ¼ theelepel nootmuskaat

  • ½ eetlepel olijfolie

 

En zo maak je het

Pak een kom, een zeef een theedoek en het pak yoghurt. Giet die in de theedoek, die op zijn beurt weer in de zeef ligt, leeg en hang boven de kom. Zet een paar uur in de koelkast weg of nog liever, een hele nacht. 

Gooi het uitlekvocht weg en schep de dikke yoghurt in een kom.

Vermeng dit met de nootmuskaat, de paprika, de peper, de verse dille en de knoflook.

Was de komkommer goed en snij hem doormidden. Met een lepeltje kun je nu het waterige gedeelte verwijderen.

Pak een grove rasp en rasp de komkommer in de yoghurt. Roer alles met de ½ eetlepel olijfolie goed door elkaar en zet een paar uur weg om op smaak te komen.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per 100 gram

Eiwit 3 gr

Natrium 33 mg

Kalium 200 mg

Fosfor 94,6 mg

Vet 4 gr

Tagged with →