Vroeger thuis mochten wij 1 ding kiezen wat we echt niet lustten. Voor mij waren dat spruitjes, voor mijn zus was dat geloof ik andijvie. Verder aten we gewoon wat er op ons bord lag (de ene keer met veel smaak, de andere keer met lange tanden natuurlijk, zo hoort dat bij kinderen). Maar we aten wel dus gewoon bijna alles. 

Tegenwoordig ben ik nog steeds niet heel erg fan van spruitjes maar ik eet ze wel gewoon hoor, vind ze zeker niet vies. 

De mr heeft zo ongeveer dezelfde regels thuis meegekregen, en mocht ook 1 ding niet lusten. Voor hem was dat: witlof. Tegenwoordig lust hij het eigenlijk nog steeds niet echt. Maakt niet uit op welke manier het klaargemaakt wordt. Ik heb het hem al voorgezet als salade, in soep, gekaramelliseerd met bruine suiker, ´ouderwets´uit de oven met ham en kaas …… en nog veel meer. Maar nee, het is en blijft niet echt favoriet, dus eet ik eigenlijk alleen lof als de mr niet thuis is.

En aangezien ik vanavond alleen eet, maak ik een lekkere snelle witlofsalade voor mezelf. Met appel, pitloze blauwe druiven, een beetje gorgonzola, veldsla, tuinkers en een dressing gemaakt van crème fraîche, olie en ciderazijn. Erg lekker als je juist wél van witlof houdt. En, hoewel wat hoger in natrium dan mijn andere gerechten, bevat het nog steeds niet echt schrikbarende hoeveelheden natrium ondanks de gorgonzola.

In de dressing gebruik ik pompoenpitolie. Dit is een donkergroene olie die je beste koud kan gebruiken zodat alle gezonde eigenschappen ervan, zoals goede vetten en vitamines, behouden blijven. Natuurlijk kun je ook olijfolie gebruiken in dit recept als je geen pompoenpitolie hebt. Mocht je het echter eens tegenkomen ergens? Kopen! want het is echt heel lekker.

De genoemde hoeveelheden zijn voor 2 personen een lichte salade, bijvoorbeeld als bijgerecht. Je kan er natuurlijk ook een lekker kopje natriumarme soep bij eten met wat brood om het een vullende maaltijd te maken. 

 

Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 kleine stronkjes witlof, gesneden gewicht ongeveer 150 gram

 • 40 gram veldsla

 • 35 gram gorgonzola

 • Ongeveer 25 kleine pitloze blauwe druiven

 • ½ rode appel, ongeveer 75 gram

 • 8-10 gram tuinkers

 • 25 gram crème fraîche (of Griekse yoghurt)

 • 1 eetlepel pompoenpitolie (of olijfolie)

 • 1 theelepel ciderazijn

 • Wat zwarte peper

 • Handjevol geroosterde pompoenpitten 

 

En zo maak je het

In een droge koekenpan rooster je de pompoenpitten tot ze goudbruin kleuren en beginnen te ´poppen´. Zet het vuur uit en bewaar de pitten tot gebruik in een bakje.

Snij de pitloze blauwe druiven door de helft. Snij de gorgonzola in kleine blokjes. Verwijder de stronkjes van de veldsla. Knip de tuinkers af. Was de appel maar schil hem niet. Snij hem in kleine blokjes.

Snij de harde onderkant van de witlof af en haal met een scherp mes de harde binnenkant eruit. Snij de witlof vervolgens in fijne ringetjes en was de lof goed af met water.

Laat goed uitlekken in een zeef, of een theedoek, en doe in een kom. Meng de witlof met de veldsla en de tuinkers (hou een klein beetje over als garnering). Doe ook de helft van de druiven, de appel en de pompoenpitten erbij.

In een apart kommetje maak je de dressing van de crème fraîche, de pompoenpitolie en de ciderazijn. Klop dit even goed door elkaar en voeg een klein beetje zwarte peper toe. Meng alles door elkaar en proef even of je het vind smaken.

Meng een beetje dressing door de witlofsalade, leg op een bord en strooi de gorgonzola, resterende appel, blauwe druiven en geroosterde pompoenpitten eroverheen. Garneer met het laatste beetje tuinkers en serveer.

 

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde

Eiwit 7,7 gr

Natrium 300 mg

Kalium 414 mg

Fosfor 198 mg

Vet 17,9 gr

 

 

 

Tagged with →