Maar dan natriumarm natuurlijk. (Er zit wel zout in het deeg maar aangezien je het deeg in 16 stuks verdeeld valt het per broodje uiteindelijk enorm mee. Namelijk maar 32 mg per broodje. Op deze manier past het prima in een natriumarm dieet)

Voor wie de site van Levine nog niet kent, zeker even kijken want daar vind je de meest heerlijke broodrecepten. Enige nadeel voor mij is dat de meeste recepten aardig wat zout bevatten en dus kan ik niet zomaar alles bakken wat mij lekker lijkt.

Brood bakken is namelijk best een precies proces, en waar je geen (of nauwelijks) zout toevoegt heeft dat vaak weer invloed op de hoeveelheid gist bijvoorbeeld. Deeg zonder zout zal harder rijzen omdat het gist niet meer ´gehinderd´ wordt door het zout. Dit houdt dus in dat je vaak minder gist moet toevoegen om overrijs tegen te gaan.

Verder is zoutarm brood vaak brokkeliger van structuur omdat het wat droger is en daardoor blijft het ook iets minder lang vers. Dat laatste kun je weer oplossen door het brood na het afkoelen snel in te vriezen. 

Als je brood zonder zout maakt hoef je het deeg ook minder lang te kneden trouwens, nog iets om rekening mee te houden.

Kortom, brood bakken is al een vak apart maar brood bakken zonder of met nauwelijks zout, dat is nog net even iets lastiger. Maar de aanhouder wint dus ik ga, met wat tips gekregen van Levine en wat informatie verkregen uit verschillende boeken, gewoon lekker door met bakken en steeds vaker behaal ik succesjes ermee.

Deze broodjes waren trouwens meteen in 1 keer gelukt en een groot succes! Ze smaken heerlijk bij een soepje of een salade maar ook bij een voorgerechtje smaken ze lekker en het staat ook nog eens leuk op tafel.

 

Ingrediënten voor ongeveer 16 kleine broodjes

 

Voor het deeg

  • 400 gram bloem

  • 5 gram gedroogde gist

  • 260 gram lauwe melk

  • 15 gram ongezouten boter, kamertemperatuur

  • 1 gram zout

  • Flinke hand fijngesneden bieslook (ongeveer 4-5 gram)

 

Voor de knoflookboter

  • 30 gram ongezouten boter

  • 1-2 teentjes knoflook, geraspt

 

Om te bestrijken

  • 1 ei, losgeklopt

  • 1 eetlepel melk

 

En zo maak je het

Doe de bloem en de gist in een kom en pak, als je die hebt, een keukenmachine met deeghaken. Voeg de melk toe terwijl je het deeg kneed. Als alles is opgenomen voeg je het het zout, de bieslook en de zachte boter toe en kneed je er een samenhangend geheel van.

Als je geen keukenmachine met deeghaken hebt kun je de melk met een lepel erdoor roeren. Kneed de rest met de hand erdoorheen tot het een samenhangend geheel is.

Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en kneed nog 5 minuten door.

Maak een bal van het deeg, vet het lichtjes in met olie en zet het weg in een kom die je afdekt met wat plastic folie. Laat het een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.

Maak ondertussen de knfolookboter door de geraspte knoflook door de boter te roeren. Zet tot gebruik weg in de koelkast. Als de boter hard is als je de broodjes gaat bakken loopt het er minder uit.

Als het deeg mooi gerezen is stort je het op een licht bebloemd werkvlak waar je voorzichtig met je vingertoppen de lucht eruit drukt.

Leg een vel bakpapier op een bapkplaat en hierop kun je de bolletjes deeg leggen.

Pak vervolgens een voor een de bolletjes, spreid ze iets open of druk er een kuiltje in met je duim, doe er een klontje koude knoflookboter in en vouw ze goed dicht. Zorg dat je de vouwnaadjes nog even naloopt en leg ze vervolgens met vouwnaadjes naar beneden op het bakpapier.

Als je alle bolletjes gevuld hebt met wat knoflookboter dek je ze af met wat bakpapier en laat je ze nog een uur rijzen. 

Warm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Voor je de broodjes gaat afbakken bestrijk je ze met een mengsel van geklopt ei met een beetje melk.

Bak ze af in de hete oven gedurende 15 minuten en laat ze afkoelen op een rek.

 

 

 

Enjoy!!

 

 

Voedingswaarde per broodje

Eiwit 4 gr

Natrium 32 mg

Kalium 79 mg

Fosfor 52,5 mg

Vet 2,7 gr

 

 

 

Tagged with →