Vandaag ben ik weer eens aan het broodbakken geslagen en heb een nieuw brood geprobeerd:  Zoutarm brood met zelfgedroogde tomaatjes en basilicum. Door die toevoegingen is dit brood uitermate geschikt als extraatje bij de warme maaltijd, bij soepen en salades en ook leuk als broodje voor bijvoorbeeld bij de borrel met een zelfgemaakte pesto/tapenade erop.

Het deeg was bijzonder makkelijk om te maken viel me op, plakte totaal niet en werd al snel een erg zijdezacht deegje. Het enige wat misschien gezien kan worden als een lastig puntje in dit recept is hoe je de zelfgedroogde tomaatjes een beetje goed door je deeg verwerkt krijgt maar buiten dat is het een makkelijk recept.

Ik heb een heel klein beetje zout toegevoegd  maar het is erg weinig en daardoor per 100 gram nog steeds prima geschikt voor bij een zoutarm dieet. Het bevat per 100 gram namelijk maar 22.80 mg natrium! Wil je meer zoutarme broodrecepten lezen klik dan hier: Natriumarm brood

Ingrediënten voor 1 brood

  • 250 gram bloem
  • 12 gram gedroogde gist
  • 0,25 gram zout
  • 150 ml lauwwarm water
  • 30 ml olijolie
  • 50 gram zelfgedroogde tomaatjes, door de helft gesneden
  • 1 handje vol verse basilicumblaadjes, in kleine stukjes gesneden

En zo maak je het

Meng in een kom bloem met de gist. In een ander kommetje meng je de olie, het zout en het lauwwarme water door elkaar en giet het vervolgens bij de bloem en gist. Werk dit met de hand, met een houten lepel of met een keukenmachine met deeghaken tot een samenhangend geheel.

Stort dit op een werkblad, ik hoefde dit niet te bebloemen maar als je deeg wat plakkerig is kun je een klein beetje bloem erbij gebruiken, en kneed het in 5 minuten tot een mooi zijdezacht deeg. Maak er dan een bal van, besprenkel met wat olijfolie en doe hem in een ruime kom.

Dek af en laat 1 uur op een tochtvrije niet te koude plek staan om te rijzen.

Na het uur uur stort je het deeg op je werkvlak en ga nu de gedroogde tomaatjes en de basilicum rustig door het deeg werken. De tomaatjes verliezen waarschijnlijk hun velletjes maar dat is helemaal niet erg. Druk het deeg niet uit alle macht plat maar druk de toevoegingen er zachtjes in.

Als de ingrediënten door het deeg verdeeld kan het brood wat plakkerig worden. Is dit het geval bebloem je handen dan lichtjes voor je het deeg gaat vormen. Je kan er een bol van maken, een ring, je kan het vlechten, je kan het simpelweg draaien (dat heb ik gedaan, je draait het linker uiteinde de ene kant op terwijl je de rechterkant de andere kant op draait)… noem maar op, en leg deze op bakpapier op de bakplaat om nog een uur te rijzen. Dek wel af met bijvoorbeeld nog een vel bakpapier.

Warm ondertussen de oven voor tot 220 graden en bak het brood gedurende 25-30 minuten af. Het is klaar als het hol klinkt als je erop klopt.

Laat vervolgens afkoelen op een rek voordat je het gaat eten.

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per 100 gram

Eiwit 8,6 gr

Natrium 22,80 mg

Kalium 185,45 mg

Fosfor 100 mg

Vet 8,8 gr

Tagged with →