Vandaag ben ik weer eens aan het broodbakken geslagen en heb een nieuw brood geprobeerd: Zoutarm brood met zelfgedroogde tomaatjes en basilicum. Door die toevoegingen is dit brood uitermate geschikt als extraatje bij de warme maaltijd, bij soepen en salades en ook leuk als broodje voor bijvoorbeeld bij de borrel met een zelfgemaakte pesto/tapenade erop.
Het deeg was bijzonder makkelijk om te maken viel me op, plakte totaal niet en werd al snel een erg zijdezacht deegje. Het enige wat misschien gezien kan worden als een lastig puntje in dit recept is hoe je de zelfgedroogde tomaatjes een beetje goed door je deeg verwerkt krijgt maar buiten dat is het een makkelijk recept.
Ik heb een heel klein beetje zout toegevoegd maar het is erg weinig en daardoor per 100 gram nog steeds prima geschikt voor bij een zoutarm dieet. Het bevat per 100 gram namelijk maar 22.80 mg natrium! Wil je meer zoutarme broodrecepten lezen klik dan hier: Natriumarm brood
Ingrediënten voor 1 brood
- 250 gram bloem
- 12 gram gedroogde gist
- 0,25 gram zout
- 150 ml lauwwarm water
- 30 ml olijolie
- 50 gram zelfgedroogde tomaatjes, door de helft gesneden
- 1 handje vol verse basilicumblaadjes, in kleine stukjes gesneden
En zo maak je het
Meng in een kom bloem met de gist. In een ander kommetje meng je de olie, het zout en het lauwwarme water door elkaar en giet het vervolgens bij de bloem en gist. Werk dit met de hand, met een houten lepel of met een keukenmachine met deeghaken tot een samenhangend geheel.
Stort dit op een werkblad, ik hoefde dit niet te bebloemen maar als je deeg wat plakkerig is kun je een klein beetje bloem erbij gebruiken, en kneed het in 5 minuten tot een mooi zijdezacht deeg. Maak er dan een bal van, besprenkel met wat olijfolie en doe hem in een ruime kom.
Dek af en laat 1 uur op een tochtvrije niet te koude plek staan om te rijzen.
Na het uur uur stort je het deeg op je werkvlak en ga nu de gedroogde tomaatjes en de basilicum rustig door het deeg werken. De tomaatjes verliezen waarschijnlijk hun velletjes maar dat is helemaal niet erg. Druk het deeg niet uit alle macht plat maar druk de toevoegingen er zachtjes in.
Als de ingrediënten door het deeg verdeeld kan het brood wat plakkerig worden. Is dit het geval bebloem je handen dan lichtjes voor je het deeg gaat vormen. Je kan er een bol van maken, een ring, je kan het vlechten, je kan het simpelweg draaien (dat heb ik gedaan, je draait het linker uiteinde de ene kant op terwijl je de rechterkant de andere kant op draait)… noem maar op, en leg deze op bakpapier op de bakplaat om nog een uur te rijzen. Dek wel af met bijvoorbeeld nog een vel bakpapier.
Warm ondertussen de oven voor tot 220 graden en bak het brood gedurende 25-30 minuten af. Het is klaar als het hol klinkt als je erop klopt.
Laat vervolgens afkoelen op een rek voordat je het gaat eten.
Enjoy!
Voedingswaarde per 100 gram
Eiwit 8,6 gr
Natrium 22,80 mg
Kalium 185,45 mg
Fosfor 100 mg
Vet 8,8 gr
Morgen ga ik met dit recept aan de slag! Je hoort van me hoe mijn brood geworden is. Vries jij dit brood ook in?
Het was op voor ik het in kon vriezen! Maar als ik het volgende keer maak, maak ik meer dus was dan wel van plan het in de vriezer te gooien.
Veel bakplezier gewenst!
Ik heb het recept toch een beetje veranderd… minder gist en pijnboompitten toegevoegd. Toch ook wat meer kaliumzout toegevoegd, want ik mag dat gelukkig wel hebben. Het staat sinds vandaag op mijn blog, met een link naar jouw site natuurlijk (vond ik wel zo netjes).
Ik vind het met weinig tot geen natrium wel lastig om brood lekker ‘luchtig’ te krijgen, en niet kruimelig…
Ik blijf oefenen en heb veel aan jouw blog!
Fijn dat je wel kaliumzout mag, daardoor verandert een recept wel inderdaad. Ik begin er maar niet aan, is mij erg afgeraden door mijn nefroloog.
Kalium is toch al snel een probleem bij nierpatienten. 🙂
Brood bakken zonder zout is inderdaad lastig, fijn dat je wat hebt aan mijn blog tijdens het oefenen met koken zonder zout. Ik oefen ook gewoon veel hoor,
en niet alles lukt in 1x en dan moet ik ook sleutelen aan een recept. Maar dat maakt het ook leuk.
Heb ook wel eens een brood gebakken met pijnboompitten erin en bij de tomaatjes en basilicum zal dat zeker ook goed smaken!
Hi Aranka.
Ik heb je broodrecept al meerdere keren gemaakt en het bevalt mij uitstekend. Wij wonen in het Maleise deel van Borneo en hier is niet alles even goed verkrijgbaar. Maar als wij in Nederland zijn nemen wij brucettakruiden (Xenos) en zongedroogde tomaten (AH) mee. Ik gebruik deze tomaatjes als vervanging voor de verse. (Hier overigens wel te verkrijgen). Ik heb je recept als volgt aangepast. Tomaatjes 30 gram, 2 gram Italiaanse kruiden en 3 gram brucettakruiden. Geen basilicum. Wel wat meer zout. Smaakt uitstekend. Maarja, wat wil je ook na de curries, nasi en mie goreng…. Bedankt voor je recept. Toppie.