Deze broodjes zijn een aangepaste versie van de Bieslook/Knoflook broodjes

Het enige wat ik anders aan dit recept gedaan heb is dat ik meergranen bloem gebruikt heb en de knoflookboter en bieslook weggelaten heb. In plaats daarvan heb ik basilicum en oregano in het deeg gebruikt en de broodjes gevuld met een klein stukje mozzarella.

Het gevolg is een lekker klein gevuld broodje wat heerlijk smaakt bij een kop soep of een salade.

Ingrediënten

  • 400 gram (meergranen)bloem

  • 5 gram gedroogde gist

  • 260 gram lauwwarme melk

  • 15 gram boter, op kamertemperatuur dus heel zacht

  • 1 gram zout

  • Gedroogde oregano, ongeveer een theelepel

  • Gedroogde basilicum, ongeveer een theelepel

  • 100 gram mozzarella, in ongeveer 16 gelijke stukjes gesneden

 

En zo maak je het

Doe de bloem en de gist in een kom en pak, als je die hebt, een keukenmachine met deeghaken. Voeg de melk toe terwijl je het deeg kneed. Als alles is opgenomen voeg je het het zout, de oregano en basilicum en de zachte boter toe, zet je de machine aan de kant en kneed je er met de hand een samenhangend geheel van.

Heb je helemaal geen machine? Geen probleem! Meng alles zoals gezegd en roer met een houten pollepel goed door elkaar. Zodra het een soort samenhangend geheel geworden is kneed je met de hand alles stevig door.

Stort vervolgens het deeg op een licht bebloemd werkvlak en kneed nog 5 minuten door.

Maak een bal van het deeg, vet het lichtjes in met olie en zet het weg in een kom die je afdekt met wat plastic folie. Laat het een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.

Als het deeg mooi gerezen is stort je het op een licht bebloemd werkvlak waar je voorzichtig met je vingertoppen de lucht eruit drukt.

Verdeel het deeg in ongeveer 16 gelijke bolletjes (ik weeg ze altijd af zodat ze dezelfde grootte gaan krijgen tijdens het bakken) en pak de bakplaat uit de oven. Deze bekleed je met een vel bakpapier.

Pak vervolgens een voor een de bolletjes, spreid ze iets open of druk er een kuiltje in met je duim, doe er een stukje mozzarella in en vouw ze goed dicht. Zorg dat je de vouwnaadjes nog even naloopt en leg ze vervolgens met vouwnaadjes naar beneden op de bakplaat. Je kunt ze, zoals op de foto, lichtjes tegen elkaar aanleggen zodat ze tegen elkaar aan rijzen. Op die manier krijg je een brood in een geheel waar je balletjes vanaf kunt halen.

Als je alle bolletjes gevuld hebt met wat mozzarella dek je ze af met wat bakpapier en laat je ze nog een uur rijzen. 

Warm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Als de broodjes goed gerezen zijn schuif je ze in het midden van de oven en bak je ze af in de hete oven gedurende 15 minuten. Het brood is klaar als het hol klinkt als je erop klopt.

Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rek.

 

 

Enjoy!

 

 

Voedingswaarde per bolletje

Eiwit 5,2 gr

Natrium 41,5 mg

Kalium 88,5 mg

Fosfor 63 mg

Vet 2,3 gr

Tagged with →