Vorig jaar ben ik begonnen met geregeld mijn eigen brood bakken. Deels omdat ik het gewoon erg leuk werk vind (het heeft iets erg ‘oers‘ om met slechts een paar ingrediënten en mijn eigen handen zoiets basis-achtigs te kunnen maken als brood) en deels omdat er in fabrieksbrood gewoon best een hoop natrium zit. Als je dat vervangt door natriumarm brood wat ook nog eens zelfgebakken is (en dus waarin je jouw eigen smaak mee kan geven) is dat een grote winst op je dagelijkse natriuminname. Op die manier heb je toch wat meer ruimte de rest van de dag!

Dit recept kwam ik een tijdje geleden tegen op de Foodgawker en heb ik weer omgeknutseld naar een versie die voor mij beter is. Voor hen die de site niet kennen, zeker eens bezoeken. Misschien is het beter om het niet ‘s avonds laat te doen want ik garandeer het krijgen van trek bij het scrollen langs heerlijkheid na heerlijkheid.

Maar goed, de broodjes! Hier is het recept en het is verbazingwekkend simpel.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 240 gram lauw water
  • 2 Eetlepels (ong 30 gram) ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 420 gram bloem (ik gebruik biobloem, eventueel meer als t deeg te nat is)
  • 3 Theelepels (ong 8 gram) gedroogde gist
  • Wat versgemalen zwarte peper (en eventueel een handje Italiaanse gedroogde kruiden)

 

Knoflook/Basilcum boter

  • Handvol verse basilicum blaadjes, fijngesneden
  • 1 flinke teen knoflook, geraspt
  • 10 gram ongezouten roomboter

 

Zo maak je het

Plaats alle ingrediënten voor het brood, in een kom en met een mixer (met deeghaken), een houten lepel of gewoon met de hand mix je dit tot een soort samenhangend geheel.

Kiep het deeg op je werkblad en kneed het zo’n 5-7 minuten met veel liefde en aandacht. (indien te plakkerig? Iets bloem erbij strooien) Ik vind het altijd een enorm ontspannende bezigheid: deeg kneden.

Maak na het kneden een bol van het deeg, plaats het in een grote schaal die je licht vettig gemaakt hebt met wat zonnebloem- of olijfolie en dek af met een theedoek of plastic folie en zet een uur weg op plaats waar geen tocht is.

Na een uur kun je verder gaan met het deeg in bolletjes maken maar eigenlijk is het ook lekker om het deeg terug te slaan, opnieuw in een bol te vormen en nog eens een uur te geven. Dat doet de textuur van de broodjes echt goed.

Haal de bakplaat uit de oven (leg er bakpapier op) en verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg het gerezen deeg op een bebloemd werkvlak en druk zachtjes de lucht eruit met je vingertoppen.

Nu kan je verschillende dingen doen.

Je kan porties eraf halen (ik weeg ze dan zodat ze allemaal hetzelfde gewicht hebben), er balletjes van rollen en die met iets tussen ruimte naast elkaar op de bakplaat. De ruimte ertussen is zodat ze bolletjes tegen elkaar aan kunnen rijzen dus een halve cm is genoeg. Hierdoor krijg je een mooi tegen elkaar aan gerezen geheel zodat je later aan tafel een heel brood neerlegt waar je dan weer kleine bolletjes af kan breken.

Of je maakt van het deeg een rechthoekige vorm, snij met een scherp mes het deeg in gelijke strengen en van die strengen maak je knoopjes. Lijkt moeilijker dan het is! Niet vergeten elke streng even te bebloemen voor je hem gaat vormen, dit zorgt ervoor dat het deeg niet plakt. Leg deze knoopjes wat ruimer uit elkaar dan bij de bolletjes zodat ze niet tegen elkaar aan rijzen.

Wat je ook kiest in ieder geval moet je het deeg nu nog zeker een half uur op kamertemperatuur laten rijzen op de bakplaat. Dek het af met wat bakpapier en laat nog een laatste keer rijzen voor het de oven in gaat.

 

Schuif het bakblik in de voorverwarmde oven en bak de broodjes gedurende 10-13 minuten mooi goudbruin. (Tip: zodra je het brood in de oven geschoven hebt kun je met een plantenspuit waar water in zit in de oven sprayen. Dit zorgt ervoor dat de korst wat langer zacht blijft en daardoor kan het brood goed rijzen).

Terwijl  het brood bakt smelt je in een pannetje een klontje ongezouten roomboter. Rasp je een teentje knoflook erover en snij je een handvol basilicum blaadjes hierin fijn.

Als de broodjes klaar zijn leg je ze op een rek om af te koelen en tijdens het afkoelen besmeer je ze rijkelijk met het boter/knoflook/basilicum mengsel.

Enjoy!

 

Voedingswaarde voor 1 broodje (ik had t deeg in 14 porties verdeeld en een breekbrood gemaakt)

Eiwit 4,245 mg
Natrium 3,2 mg
Kalium 60,9 mg
Fosfor 42 mg
 Vet 2,232 mg
 
Tagged with →