Heel wat jaren geleden heb ik een jaartje in een bakkerij gewerkt. Op zaterdag half zeven op de fiets naar de bakkerij waar de geur van versgebakken croissantjes mij al tegemoet kwam. Na het werk werd er altijd even thee gedronken, met wat lekkers erbij, en kregen we van de bakkersvrouw tássen vol met verse broodjes, broden en kwarkbollen mee naar huis. 

Laatst was ik bij de bakker en toen zag ik weer kwarkbollen liggen. Nou had ik dat al jaren niet gegeten maar heb het toch niet gekocht omdat ik geen idee had hoeveel zout er in die bol zat. Bovendien bedacht ik mij dat zelf kwarkbolletjes bakken wel eens een leuk klusje kon zijn voor tussen de middag een keer.

Ik heb wat recepten opgezocht voor kwarkbolletjes maar overal zat én zout én bakpoeder in. Dat leek mij niet zo handig dus heb ik zelf maar wat bedacht. Minder bakpoeder, geen zout en de rozijnen geweekt in heet water met lekker wat rum. Ik heb namelijk ooit eens gelezen dat rum als rijsmiddel kan dienen. Buiten dat, rum-rozijnen zijn gewoon lekker.

De bolletjes bleken een schot in de roos. Ze zijn makkelijk te maken, snel klaar en vooral ook erg lekker en luchtig. Kortom ik ben een tevreden mens.

Natuurlijk is dit wat hoger in natrium dan ik normaal maak, 230 mg per bolletje, maar omdat ik verder heel braaf ben vond ik het wel een keer kunnen. 

 

Ingrediënten voor 9 kleine bolletjes

  • 150 gram rozijnen Rumrozijnen Kwarkbolletjes

  • 100 gram rum

  • 75 ml heet water

  • 250 gram magere kwark

  • 1 eetlepel zonnebloemolie

  • 2 eieren (medium)

  • 2 eetlepels suiker

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1 eetlepel bakpoeder

  • 250 gram bloem

 

En zo maak je het

Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 180 graden. Leg vast een bakpapiertje op de plaat.

Doe de rozijnen in een bakje. Doe de rum en het hete water erbij en laat zo minstens 15 minuten weken.

Doe de kwark in een kom en de olie, de suiker, het vanille extract, de 2 eieren en het bakpoeder erbij en roer goed door elkaar.

Doe nu de bloem in de kom erbij en, met een handmixer met deeghaken, meng je het tot 1 geheel. Het is wat plakkerig maar dat is niet erg. Als alles samen gekomen is mix je nog een minuut of 1-2 op stand 2 om er nog wat lucht in de krijgen.

Giet de rozijnen af en roer ze met een lepel door het deeg.

Het deeg deel je, met een ijsschep bijvoorbeeld, in 9 gelijke hoopjes die je op de bakplaat legt.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de kwarkbolletjes in 19 minuten goudbruin. Ik zet mijn timer op 16 minuten en draai na die tijd de bakplaat even om in de oven voor de laatste minuten. Dan kleurt alles gelijk.

Laat ze even afkoelen op de bakplaat voor je ze verder laat afkoelen op een rek.

 

Enjoy!

 

 

Voedingswaarde per bolletje

Eiwit 8,5 gr

Natrium 230 mg

Kalium 241 mg

Fosfor 102 mg

Vet 3,1 gr

 

Tagged with →