Afgelopen zomer waren de mr en ik op vakantie in Toscane. Zon, lekker eten, mooie steden, mooie natuur en rust. Wat wil een mens nog meer? Nou ja de rust kwam vooral doordat ons appartement echt ideaal lag. Ergens op t platteland, midden tussen de druiven.

 

Echt zelden zo goed geslapen als daar.  Mmmm bedenk me ineens dat ik dat ook van onze vakantie in Schotland zei, dus misschien ligt het aan vakantie hebben in plaats van aan waar we zijn.

Wat ons opviel aan het eten, buiten dat het allemaal verrukkelijk was, is dat het brood zo zoutarm leek. Ideaal voor mij dus! En thuis ben ik eens rond gaan neuzen en wat blijkt?  Toscaans brood is niet zoutarm maar gewoon helemaal zoutloos! En natuurlijk wilde ik dat thuis ook bakken.

Recept gevonden, aangepast aan mijn eigen smaak en aan de slag gegaan. En ja hoor, heerlijk zoutloos brood gewoon uit mijn eigen oven én ideaal om in te vriezen (goed af laten koelen en inpakken met plastic folie) dus even de handen uit de mouwen en een hele boel bakken en daarna gewoon uit de vriezer halen wanneer je er zin in hebt.

Uurtje ontdooien op kamertemperatuur, kwartiertje- twintig munten opwarmen in een oven van 100 graden en smullen maar.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem (biobloem) + extra voor bestuiven
  • 15 gram gedroogde gist
  • 250 ml water
  • 60 ml olijfolie + extra voor invetten

Ook lekker: een handje gedroogde Italiaanse kruiden door het deeg en wat zwarte peper. Of probeer eens een handje komijnzaad of wat je ook lekker lijkt. Je kan t brood elke keer zijn eigen smaak meegeven door te variëren.

En zo maak je het

Maak een preferment: Meng de helft van de bloem, met alle gist en 170 ml water door elkaar met een houten lepel tot je een soort beslag hebt. Dek dit af met huishoudfolie en laat tenminste 9 uur, of de hele nacht op kamertemperatuur staan.

Kneed de rest van de bloem en de rest van het water door je preferment en meng alle olijfolie erdoorheen. Kneed dit in ieder geval 5 minuten (kan erg plakkerig zijn, gebruik dan een beetje meer bloem).

Leg het deeg in een kom (die je ingevet hebt met olijfolie) en dek af met huishoudfolie. Laat 1 uur rijzen.

Je kan nu doorgaan met het deeg vormen, je kan ook even de lucht uit het deeg duwen, weer een bol vormen en nog een uurtje laten rijzen. Dat komt de textuur van het brood echt ten goede!

Na dit uur stort je het deeg op een bebloemd aanrecht. Maak er 2 bollen van.

Neem de bakplaat uit de oven, leg er bakpapier op en wrijf er wat bloem op. Wrijf ook de bollen helemaal in met bloem en leg op de bakplaat. Maak met een scherp mes enkele snedes door het brood, niet te diep, ongeveer 0,5 cm. Dek af met vetvrij papier en laat nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor tot 220 graden, schuif de bakplaat in de oven, bak het brood in 30 minuten tot het mooi hol klinkt en laat op een rek afkoelen. Lekker om meteen te eten als het nog warm is.

Voedingsstoffen: 

Per broodbol: 10 mg natrium, 400 mg kalium, 30 g eiwit, 270 mg fosfaat, 180 g koolhydraten, 1120 kcal.
Per (flinke) snee: 0 mg natrium, 40 mg kalium, 3 g eiwit, 25 mg fosfaat, 18 g koolhydraten, 110 kcal.

 

Tagged with →