Soms, heel soms maak ik iets waarvan ik echt meteen weg ben, en de Mr ook. En deze zachte breadsticks vallen echt in die categorie want oh wat zijn ze lekker! De broodjes zijn super zacht, ze zijn erg smakelijk door de toevoeging van gesmolten boter in het deeg en de smaak is echt zo lekker!

Dit kan zomaar eens mijn nieuwe favoriete recept gaan worden. En dan zijn ze ook nog eens helemaal niet moeilijk om te maken. 

Ze smaken verrukkelijk bij een kop zelfgemaakte soep, iets wat steeds geregelder weer op t menu staat hier sinds het kouder geworden is.

Ik heb ze gevuld met lekker wat kaas. Ten eerste omdat ik enorm van kaas hou en broodjes met kaas blijft natuurlijk gewoon een goede combinatie. En ten tweede omdat we ze dus eten bij natriumarme soep. Deze zijn vaak zo laag in natrium dat het geheel met 2 broodjes, ondanks de kaas, nog steeds niet de spuigaten uitloopt. 

Met dit recept maak je een zo´n 6 breadsticks. Dat is te veel voor ons twee. Maar dat maakt helemaal niet uit want na het bakken, en afkoelen, kan je deze broodjes prima invriezen. En zo heb je de keer erop een makkelijke aanvulling op een kop soep.

Kortom: Maken dus deze lekkere broodjes!

 

Ingrediënten voor 6 stuks

  • 4.5 gram droge gist

  • 170 gram warm water

  • 1 eetlepel suiker

  • 70 gram ongezouten boter, gesmolten (verdeeld in 45 en 25 gram)

  • ¼  theelepel zout

  • 280 gram bloem 

 

En zo maak je het

Deeg maken: In een grote kom meng je het warme water met de suiker en de gist. Roer het goed door elkaar en laat even 15 minuten staan. Dit geeft je mooi de kans om de rest klaar te zetten.

In een pannetje smelt je de boter. Verdeel dit als het gesmolten is in 45 en 25 gram. (de overgebleven 25 gram heb ik in het pannetje gelaten. Toen de oven voorverwarmde bleef de boter hierdoor zacht)

De 45 gram doe je in de kom bij het water/gist mengsel. Hierbij doe je ook de ¼ theelepel zout en een deel van de bloem.

Met een handmixer met deeghaken ga je mixen tot het een samenhangend, plakkerig, geheel wordt. Voeg nu steeds beetje bij beetje meer bloem toe tot alle bloem op is. Meng nog even door en ga hierna met de hand verder.

Stort het deeg op een flink bebloemd oppervlak en kneed het in een minuut of 7-8 tot een mooi zacht en glad deeg.

Beboter een kom en leg de bol deeg hierin. Draai hem om zodat de de bovenkant ook beboterd wordt en dek af met een vochtige theedoek. Zet de kom op een warme tochtvrije plaats tot het deeg is verdubbeld in volume.

Haal de bakplaat uit de oven, leg er een vel bakpapier op en zet verwarm de oven voor op 190 graden.

Als het deeg gerezen is: Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en druk de lucht eruit. Maak er een rechthoekige vorm van en snij hieruit 6 even delen.

Druk elk deel een beetje plat, vul eventueel met een beetje kaas en vouw het deeg dicht. Druk de naadjes goed dicht me jet vingers, draai het deeg zodat hij op de vouwnaad ligt en leg de breadstick op de bakplaat.

Herhaal tot het deeg op is. (mijn verdeling was 4 met kaas gevuld en 2 met kruiden en wat parmezaanse kaas erover.)

Dek af met een vel bakpapier en laat weer rusten tot de breadsticks in volume verdubbeld zijn.

Bestrijk ze allemaal met wat van de resterende zachte boter. Als je kruiden en Parmezaan erover wilt doen doe je dit hierna.

Schuif de bakplaat in de oven en bak gedurende 20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rek.

Als ze afgekoeld zijn kun je ze in vershoudfolie luchtdicht verpakken en invriezen.

Als je ze meteen gaat eten: Enjoy!

 

 

Voedingswaarde per breadstick zonder kaas.

Eiwit 5,9 gr

Natrium 58 mg

Kalium 86 mg

Fosfor 57 mg

Vet 9,9 gr

 

*Opties om te vullen:

  • Wil je ze vullen met kaas? Gebruik ongeveer 15 gram kaas per breadstick (90 mg natrium per breadstick erbij tellen)
  • Wil je liever wat kruiden en Parmezaanse kaas erover? Gebruik ongeveer 5 gram geraspte Parmezaan per breadstick ( 50 mg natrium per breadstick erbij tellen)

  • Ook lekker: Wat gedroogde kruiden door het deeg meekneden wat nauwelijks verschil maakt in natrium maar wel in smaak.

 

 

Getagged met →