Op de pagina: Zoutarm eten, en dan? noemde ik dat ik een berichtje over de broodmaaltijd zou maken en vandaar dus vandaag dus een berichtje over: zoutarm eten en de broodmaaltijd, wat kies je dan?

Ontbijt en lunch zijn de 2 meest gebruikelijke maaltijden waarin je brood eet. Wat ik vaak doe is ontbijten met yoghurt, wat fruit en iets van muesli, waardoor het begin van de dag lekker makkelijk is en vooral ook natriumarm waardoor ik de rest van de dag wat meer speling heb. Voor de lunch is ‘t vaak moeilijker om iets anders te eten.

Zoals ik al zei, in brood zit vaak zout en ik eet dus zelden meer brood van de bakker of de supermarkt. Ik eet crackers of bak mijn eigen zoutarme brood.

Maar hoeveel natrium zit er nu eigenlijk in 100 gram brood? Ik heb een paar voorbeelden op een rijtje gezet:

  • Wit brood: 523 mg
  • Volkoren brood: 503 mg
  • Mais brood: 510 mg
  • Cream crackers: 600 mg
  • Wasa knäckebröd: 600 mg
  • Zelfgebakken zoutarm landbrood: 2,69 mg

Als ik een beetje de geest heb bak ik mijn eigen brood wat erg zoutarm (waardoor je ook meer ruimte creëert in je natriuminname) is en maak meteen veel zodat ik een voorraadje in kan vriezen.  Zelf zoutarm brood bakken zorgt ervoor dat je op die manier in ieder geval nauwelijks natrium binnen krijgt wat weer wat speling geeft in de verdere keuzes.

Ik gaf al als voorbeeld het landbrood maar probeer ook bijvoorbeeld eens het zelfgebakken Toscaans brood of de bolletjes. (In ‘t recept zijn ze met knoflook en basilicum maar je kan ze natuurlijk naturel maken, met volkorenmeel of met lekkere zaden erop).

Het voordeel van crackers is dat ze lichter zijn en ik er dus in gewicht minder van eet. Als ik bijvoorbeeld voor de lunch 3 volkoren boterhammen zou eten ( 1 boterham is 30 gram) zou ik 450 mg natrium binnenkrijgen alleen al van ‘t brood. Als ik lunch met 4-5 cream crackers (1 cream cracker is 8 gram)  krijg ik 192 mg natrium binnen. (Nu snap ik dat voor veel mensen lunchen met een paar crackers niet genoeg is,maar je kan er natuurlijk altijd een eitje bij eten of een salade, of anders een kom natriumarme soep erbij eten of neem een kom yoghurt toe).

Maar goed, terug naar de broodmaaltijd: als ik dan wel brood eet, wat doe ik er dan op? Voorheen was ik groot fan van kaas en vleeswaren op brood, maar ja: kaas bevat veel zout en de meeste vleeswaren ook dus je moet toch een beetje creatiever worden dan dat.

Om je op wat ideeën te brengen heb ik een lijstje gemaakt van wat mogelijkheden voor zoutarm beleg die je op je (zoutarme) boterham of crackers kan doen:

Eieren (gekookt of gebakken), zelfgemaakte eiersalade, roerei (lekker met wat bieslook) of (in plaats van brood)French Omelette maak eens een omelet met wat tomaat en (verse) kruiden of deze lekkere en makkelijke Franse omelet.

Kaas: Ik neem nog wel eens een plakje 30+ kaas, een beetje zout is toegestaan door mijn arts maar als ik geen gewone kaas eet neem ik bijvoorbeeld Philadelphia naturel of smeerbare geitenkaas. Die bevat minder zout en vet dan gewone smeerkaas. Of probeer eens Cottage cheese en maak het dan smaakvoller door wat verse kruiden erdoor of  erop te doen, wat radijsjes fijn te snijden, wat zwarte peper erover of geroosterde paprika erdoor te doen.

Als vleesbeleg eet ik nog rosbief, filet americain (niet te vaak/ te veel ivm verhoogd natriumgehalte maar voor mij is het soms toegestaan*) en kipfilet. Als je echt streng zoutarm moet eten kan je bijvoorbeeld zelf kipfilets grillen en die als beleg eten, of maak eens een zelfgemaakte vleessalade of bak eens een gehaktballetje extra en snij die in plakjes op brood. Je kan ook je slager vragen om wat zoutvrije producten te maken, bijvoorbeeld een rollade. En ook een optie is het om zelf je rosbief te braden en deze als broodbeleg te eten.

Vis: Ik vind het lekker om tonijn uit blik op brood/crackers te eten. Aanmaken met een klein beetje zoutarme mayonaise, zoutarme mosterd, wat paprika, en zwarte peper. Maar ook lekker is een gekookt eitje erdoor, wat augurk (zoutarme augurk is oa bij de AH te krijgen) of zoutarme uitjes.

Zoet: Natuurlijk kan je jam eten of stroop, hagelslag, choco/notenpasta, pindakaas (Biologische bevat geen zout) of honing. Je kan ook je eigen jam maken, daardoor kan je enorm variëren in smaken! Ik heb zelf al aardbei/kruisbes, nectarine/framboos, bramen, aardbei/gember , pruimen en aardbei/vanille jam gemaakt. Supersimpel, en lekker!

En je kan natuurlijk zelf salades maken met allerlei groenten die je zelf lekker vindt en wat zoutarme mayonaise. Het grote voordeel van je eten zelf maken is en blijft toch wel dat je precies weet wat erin zit en daardoor kan je veel beter inschatten hoe je natriuminname op een dag is. Zelfs voor op brood of de cracker kun je lekker natriumarme salades maken. Maak bijvoorbeeld eens deze lekkere Kip kerriesalade, deze Eisalade met bieslook is ook lekker en snel klaar.

Eisalade

Kortom, ook als je zoutarm moet eten kan de gewone broodmaaltijd echt nog wel smakelijk en verrassend zijn!  Natuurlijk is het wat meer puzzelen en rekenen dan voordat je het zoutarme dieet had, maar geloof me: het went snel en hoe langer je het doet des te meer mogelijkheden zie je.  Kijk eens in de winkel naar wat er verder voor zoutarme producten zijn, maak zelf salades en eventueel je eigen brood of vraag de bakker naar zoutarm brood.

 

*Bekijk zelf goed wat je wel en niet mag eten. Voor iedereen is dit verschillend. Voor mij persoonlijk mag nog af en toe een plakje kaas of wat filet americain bijvoorbeeld (oa. in verband met een zeer lage bloeddruk, aanraden nefroloog) maar ik snap dat dit niet voor iedereen kan.

Tagged with →