Ik weet nog wel dat wij als kind wel eens van oma heel soms een klein lepeltje advocaat mochten proeven. En oh wat was dat dan lekker! Natuurlijk met een flinke dot slagroom erop en niet te veel, maar als kind krijg je wel snel rode wangen van zo´n klein beetje advocaat.  Ja in de jaren zeventig/tachtig waren mensen nog niet zo moeilijk blijkbaar.

Van later kan ik mij nog wel herinneren dat we op bezoek gingen bij de oma van de Mr. Dan gingen we met haar wat drinken in de kantine beneden in het verzorgingstehuis en daar viel het mij altijd op dat van die kleine oude besjes lekker een advocaatje met veel slagroom zaten te lepelen. Natuurlijk ook met van die lekkere rode wangen erbij. 

Advocaat is dan ook gewoon echt wel lekker, en ook nog eens niet zo moeilijk om zelf te maken! Het is ook natriumarm natuurlijk maar daar houdt het gezonde verder ook wel mee op. Maar soms maakt dat gewoon niet uit, en maak je iets omdat het gewoon lekker is.

Heb voor mijn versie de brandewijn niet laten overheersen, dat vind ik zelf niet zo lekker. Resultaat is een vrij zoete advocaat die zeker wel een lekker gehalte aan alcohol heeft zonder dat het overweldigend is.

 

Ingrediënten 

  • 5 grote eigelen

  • 120 ml brandewijn

  • 150 gram kristalsuiker

  • 1 vanillestokje

 

En zo maak je het

Vul een hoge pan voor de helft met water en breng dit aan de kook.

Schraap het vanillestokje leeg.

Scheidt de eieren maar gooi de eiwitten niet weg! Daar kan je namelijk prima een heerlijk toetje mee maken. Deze pavlova bijvoorbeeld. 

In een kom, die je bovenop de hete pan kunt zetten bijvoorbeeld glas of metaal, klop je de eigelen, de suiker en de inhoud van het vanillestokje goed door elkaar. 

Zet een grote kom met ijskoud water klaar. Hierin zet je straks de kom die je van de pan afhaalt zodat de advocaat kan afkoelen.

Zet de kom nu boven het kokende water maar zorg dat de kom het water niet raakt en dat er geen damp kan ontsnappen.

Begin met een garde de eigelen te kloppen en ga nu, in een heel langzaam dun straaltje, de brandewijn toevoegen. Blijf continue kloppen.

Klop rustig door met de garde tot de advocaat wat dikker wordt en alle brandewijn is opgenomen.

Haal nu de kom van de pan en zet hem in de kom met koud water. Blijf continue kloppen zodat de advocaat niet gaat schiften en steeds dikker wordt. Je wilt een soort dunne vla consistentie bereiken. 

Als de advocaat afgekoeld is kun je hem in potjes bewaren in de koelkast of je kunt hem in gesteriliseerde potten* langer bewaren op een koele en donkere plaats.

Serveer met lekker wat slagroom bij de koffie. Of gebruik in taarten en of toetjes.

 

 

Enjoy!

 

 

*Wil je de advocaat langere tijd bewaren? Zorg dan voor goed gesteriliseerde potten. Draai ze mee in de vaatwasser en laat uitlekken. Of was ze goed af en laat ze minstens 20 minuten op 100 graden in de oven drogen.  Haal ze wel al even uit de oven voor je ze wilt vullen, ze moeten niet heel heet zijn. Doe de advocaat in de nog wat warme potten en draai ze goed dicht. Je kunt de advocaat nu enkele weken bewaren. Bewaar wel op een koele donkere plek. Roer de advocaat eerst goed door voor je hem gaat gebruiken.

 

 

Voedingswaarde per 100 gram

Eiwit 4 gr

Natrium 13 mg

Kalium 28,1 mg

Fosfor 4 mg

Vet 8,3 gr

Tagged with →