Op deze warme, bijna hete, dagen is een groot glas ijsthee om lekker af te koelen als je onder de parasol ligt of na een inspanning wel zo welkom. Lekker verfrissend!

Deze thee maak je het beste ´s ochtends vroeg zodat je in de middag als het op zijn warmst is kunt genieten van een glas ijskoude ijsthee.

Natuurlijk kun je eindeloos variëren met soorten thee maar ik hou erg van groente thee met citroen dus die is het geworden gisteren. Zet de thee flink sterk en maak hem goed zoet als hij heet is want bedenk je dat smaken vervlakken als eten en drinken kouder worden. Goed op smaak brengen dus!

Wat ook lekker is om toe te voegen aan groene ijsthee: Verse gember of kardemonpeulen bijvoorbeeld en zo kun je nog veel meer bedenken. Of maak een zwarte ijsthee en breng op smaak met onder andere vers fruit zoals frambozen.

Voordeel van zelf je drankjes maken is dat je weet wat erin zit en dus op deze manier mooi de controle kunt houden over wat je binnenkrijgt. Deze  thee bevat per 100 ml drank maar 3,1 mg natrium wat echt ontzettend weinig is.

 

Ingrediënten voor 1½ liter ijsthee

  • 1½ liter kokend water

  • 4-5 zakjes groene thee met citroen

  • 5 flinke scheppen suiker

  • 1 citroen. Gewassen en in dunne plakken gesneden, pitjes verwijderd

  • 3 takjes verse munt

 

En zo maak je het

In een grote kan doe je het kokende water, doe hier de theezakjes bij en de suiker en roer goed door. 

Laat de thee nu minstens 15 minuten trekken, je wilt tenslotte sterke thee hebben voor je ijsthee. Haal de zakjes er daarna uit.

Als het water afgekoeld is, dit kun je versnellen door de kan in de gootsteen te zetten en die te vullen met ijs of koud water.

Doe nu de citroenplakjes en de takjes verse munt erbij en zet de kan minstens4 uur in de koelkast.

Voor je serveert roer je de thee nog een keer goed door en serveer met wat ijsblokjes in het glas.

 

Enjoy!

 

 

 

 

Voedingswaarde per 100 ml bereide thee

Eiwit 0,2 gr

Natrium 3,1 mg

Kalium 34 mg

Fosfor 0,9 mg

Vet 0 mg


Tagged with →