Deze crumble stond jaren geleden eens in de Delicious, alleen dan met een crumblelaag van spritsen en dat vond ik echt te zoet. Dat is dus een gewone cumble laag van suiker, bloem en boter geworden. Smaakt wat ons betreft een stuk beter.

Doordat je allemaal ingrediënten gebruikt die nauwelijks natrium bevatten is dit met recht een ontzettend natriumarm dessert, en dus uitstekend geschikt als je een zoutarm moet eten. 

Voor het fruit kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een doosje diepvriesfruit van de AH, daar is geen suiker aan toegevoegd zoals bij sommige andere soorten. In dit geval heb ik gekozen voor een combinatie van blauwe bessen en framboos.

Deze crumble is trouwens prima van te voren te maken, dus ook erg geschikt als je een etentje geeft of bijvoorbeeld voor de feestdagen.  

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram diepvriesfruit

  • 1 grote granny smith

  • ¼ theelepel kaneel

  • 75 ml rode port

  • 50 gram suiker

 

Voor de crumble laag*

  • 75 gram bloem

  • 75 gram suiker

  • 55 gram ijskoude ongezouten roomboter, in blokjes (5 gram is voor het bakken van de appel)

     

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Zet 1 grotere ovenschaal of 2 kleine schaaltjes, ramequins, klaar. De kleine schaaltjes die ik gebruikt heb, hebben een diameter van zo´n 10 cm.

Schil de appel en snij hem in kleine stukjes.

Zet een pan op het vuur, smelt hierin 5 gram van de boter en bak hierin de appel een minuutje of 4 terwijl je geregeld roert. Voeg hierna de port, de kaneel, de suiker en het fruit toe en breng het geheel aan de kook.

Zet het vuur laag en laat, met de deksel op de pan, nu een minuut of 6-7 zachtjes koken.

Na 7 minuten verwijder je het fruit uit de pan, dit verdeel je over de gereedstaande ramequins, en breng je het overgebleven sap aan de kook. Laat dit, zonder deksel, gedurende 3-4 minuten stevig koken tot je een siroop over hebt.

Lepel per bakje hiervan 1½ eetlepel over het fruit.

Voor de cumblelaag doe je de suiker en de bloem in een kom. Snij de ijskoude boter in blokjes en wrijf dit met je vingers door de bloem en suiker tot je een broodkruimachtig geheel hebt. 

Dek het fruit in de ramequins af met een lekkere dikke laag crumble** en schuif de bakjes in de oven.

Bak het in 30 minuten af.

Je kunt het zo serveren, of bijvoorbeeld met een bolletje ijs of maak een lekkere custard die je eroverheen giet.

 

 

Enjoy!

 

* de crumble(deeg) heb ik niet helemaal gebruikt, waarschijnlijk kun je er wel 4 bakjes mee opvullen, hangt er vanaf hoeveel je op het fruit legt natuurlijk. 

**Tot hier kun je de crumble op voorhand maken. Zorg dat het fruit afgekoeld is als je de crumblelaag erover doet en dek af met een plasticfolietje. Zet in de koelkast tot je ze wilt gaan afbakken. Let er wel even op dat de crumble door en door warm is als je hem uit de oven haalt.

 

 

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 5,9 gr

Natrium 6 mg

Kalium 616 mg

Fosfor 72 mg

Vet 22,7 gr

 

 

 

Tagged with →