Nu we zo diep in de zomer zitten is dit hét moment om allerlei lekkers in te maken! Je kunt bijvoorbeeld fruit inmaken. Je kan allerlei verschillende jams en compotes maken en ga zo maar door. Op deze manier kun je in de winter straks ook nog genieten van al het lekkers wat de zomer ons te bieden heeft.

Laatst heb ik bijvoorbeeld al rode bessengelei gemaakt, lekker voor bij toetjes en taarten en zeker ook bij wild tijdens de feestdagen! En voor woensdag staat er op mijn planning om aardbeien-gemberjam te maken.

Maar vandaag heb ik een andere jam gemaakt, namelijk blauwe bessenjam. Lekker voor op de boterham of door de yoghurt maar ook zeker niet te missen als je een pannenkoeken gaat bakken! 

Jam maken is werkelijk een werkje wat zo gedaan is, zeker als je voorbereiding goed is. Zorg dus dat je goed gesteriliseerde potten klaar hebt staan. Je kunt ze in de vaatwasser mee laten draaien of goed afwassen met heet sop en dan minstens 20 minuten op 100 graden in de oven laten drogen.

Blauwe bessen bevatten per 100 gram 1 mg natrium dus je kunt hier ook met een natriumdieet gewoon van genieten.

 

Ingrediënten 

  • 500 gram blauwe bessen

  • 240 gram suiker

  • sap van ½ citroen

 

En zo maak je het 

Zet een schoteltje in de koelkast voor de ´is de jam klaar?´test. Als je denkt dat de jam goed is kun je een druppeltje op het koude schoteltje laten vallen. Na een minuutje kun je zien hoe de jam uiteindelijk wordt. Leg ook een theedoek of houten plank klaar waar de jam straks op kan afkoelen.

Was de blauwe bessen goed en doe ze in een hoge pan (jam koken gaat bruisen dus vandaar de hoge pan) met een heel klein bodempje water en de citroensap.

Breng dit  aan de kook en laat 2 minuten koken voor je de suiker toevoegt. Breng dit dan weer roerende aan de kook om de suiker op te lossen. Als het eenmaal flink kookt, ook als je met je houten lepel erin roert kookt het hard door, laat het dan nog 10-15 minuten doorkoken maar draai het gas wel lager om het niet te laten overkoken maar hou het stevig aan de kook.

Doe de ´Is de jam klaar?´ test na een minuut of 10. Is het resultaat als het druppeltje is afgekoeld naar je zin? Draai dan het gas uit en giet de jam voorzichtig in de gesteriliseerde potten en draai de deksels er goed op.  Mocht je de jam nog wat steviger willen kun je hem nog even laten doorkoken voor je hem in de potten schenkt.

Draai de potjes nu meteen om en laat ze 5 minuten op hun deksel op een houten plank op theedoek staan vooraleer je ze weer omdraait. Laat nu compleet afkoelen en zet koel en donker weg.

Als de potten goed vacuüm gezogen zijn kun je de jam op een koele en donkere plaats 6 -12 maanden bewaren. Na openen de pot in de koelkast bewaren en op die manier is de jam dan nog 3 weken te gebruiken.

 

 

Enjoy!

 

 

 

 

 

 

 

Tagged with →