Vandaag was Jam-Maakdag. Ik ben volop bezig om al dat heerlijke zomerfruit te verwerken tot lekkere jams, zodat we straks als het slechter weer is ook nog die zomerse smaak op de boterham hebben. Vandaag stond er op de planning om te maken: Aardbeien-Gemberjam, nog wat potten Blauwe Bessenjam en als test, want nog nooit gemaakt, Pruimenjam. 

Vroeger was ik nooit een enorme zoetekauw maar sinds ik natriumarm eet en ik dus minder hartig op mijn boterham of crackers eet wijk ik er toch steeds iets meer naar uit. 

Qua natrium is jam namelijk ideaal als je zoutarm broodbeleg zoekt. Aardbeien en gember bevatten bijvoorbeeld respectievelijk: 3 en 6 mg natrium per 100 gram en bij pruimen is het slechts een spoortje natrium wat erin zit. Kortom: zelfgemaakte jam is én lekker én een prima zoutarm beleg!

Het spreekt trouwens hoop ik voor zich dat je iedere keer, vóórdat je de jam gaat koken je potten moet steriliseren. Dit kun je doen door ze in de vaatwasser mee te laten draaien (de deksels ook) en daarna te vullen. Of je wast ze heet af en laat ze minstens 20 minuten op 100 graden in de oven staan om te drogen.

Zet ook voor je de jam gaat koken een schoteltje in de vriezer voor de ´is de jam klaar?´ test. (Na de kooktijd druppel je wat jam op het koude schaaltje. Is de jam na een minuutje goed gestold? Dan is de jam goed. Kook anders nog even door en herhaal de test)

Gebruik ovenhandschoenen als je de jam in de potten giet en de deksels dichtdraait.

 

Aardbeien-Gemberjam (2 potten van 350 gram)

Ingrediënten

  • 700 gram aardbeien

  • 200 gram kristalsuiker

  • 100 gram halfzoete geleisuiker (van Van Gilse)

  • sap van 1 citroen

  • 2 stukken verse gember (beiden zo groot als een duim) geraspt

En zo maak je het

Dag 1: Was de aardbeien en snij ze in stukjes.Doe ze in een kom samen de suikers, het citroensap en de verse geraspte gember en meng goed door elkaar. Zet nu 24 uur afgedekt weg in de koelkast.

De dag erna: Zet een schoteltje in de koelkast of vriezer voor de test na het koken en leg een houten plank of theedoek klaar waar de potten op kunnen afkoelen.

Doe het aarbeimengsel in een pan en breng het aan de kook. Laat nu 10 minuten goed doorkoken. 

Pas op dat het niet overkookt dus gebruik een hoge pan. Leg ook een houten pollepel op de pan, dit voorkomt vaak overkoken.

Pureer de jam met de staafmixer als je niet van jam met stukjes houdt en doe de ´is de jam klaar´test.

Vul de potten, draai de deksels er goed stevig op en keer de potten om zodat ze op hun deksel staan. Laat ze zo 5 minuten staan. Keer ze daarna weer om en laat helemaal afkoelen.  

 

Pruimenjam (1 pot van 350 gram + 1 pot van 150 gram)

Ingrediënten

  • 700 gram pruimen, in stukjes gesneden

  • 350 gram suiker

  • sap van 1 citroen

 

En zo maak je het

Was de pruimen en snij ze, met schil, in stukjes. De pitten gooi je weg. Doe de pruimen in de pan, samen met het citroensap en breng aan de kook.

Zet het vuur nu laag en laat de pruimen 20 minuutjes heel zachtjes koken. Zet eventueel een vlamverdeler onder de pan zodat het echt heel zachtjes aan kookt.

Voeg na 20 minuten de suiker toe, roer goed door en breng aan de kook en laat nu 10 minuten goed stevig doorkoken maar let er wel weer op dat het niet overkookt.

Na 10 minuten kun je weer de test doen met het schoteltje om te zien of de jam klaar is.

Pureer de jam met de staafmixer en schenk hem daarna door een grove zeef om de restjes schil eruit te halen.

De gezeefde jam giet je in de klaarstaande potten, draai de deksels erop en zet 5 minuutjes op hun deksel.

Keer weer om na 5 minuten en laat verder afkoelen.

 

Alle jam is 6-12 maanden houdbaar mits de potten goed vaccuum zijn gezogen (de deksels moeten er goed strak opzitten, ze moeten niet meer ´klikken´ als je op het midden van de deksels drukt) en je ze op een koele, donkere plaats bewaard worden. Na opening is de jam in de koelkast nog 3 weken houdbaar.

 

 

Tagged with →