Zelf groenten-en fruitsap maken is een prima manier om aan de dagelijkse vitamines te komen. Dankzij onze sapcentrifuge is dit eigenlijk heel erg makkelijk. Het schoonmaken lijkt altijd even een klusje maar ook dat valt eigenlijk best mee. Zonde dus dat ik hem gewoon te weinig gebruik! Ik zal proberen mijn leven te beteren, en om een goede start ermee te maken heb ik vandaag al een lekker sapje gemaakt.

En lekker is het! Ik heb er namelijk eentje gemaakt met onder andere appel, peer, rode biet en gember. Omdat je geen conserveringsmiddelen erin doet kun je je verse sap niet lang bewaren maar goed, dat hoeft ook niet want het is zo lekker dat het toch wel snel op zal zijn. Mocht je het nu wel willen bewaren (of een grote hoeveelheid in 1x willen maken) dan zou je het wel kunnen invriezen. Gebruik hiervoor plastic flesjes, vul ze tot 80% en leg ze op hun kant in de vriezer.

Ik pers er nog wat citroensap doorheen om te kleuren fris te houden en bewaar het gewoon 1 dag in de koelkast. Daarna is de kan echt wel leeg.

Wil je de sap trouwens wat dikker hebben kun je er altijd nog een banaan doorheen mixen. Pureer die dan met de staafmixer en roer door het sap heen.

 

Ingrediënten voor ± 1 liter sap

  • 2 appels, met schil en al

  • 2 peren, met schil en al

  • 2 grote wortels

  • 2 rode bietjes

  • Stuk verse gember, zo groot als je duim, ongeschild

  • 4 takjes verse peterselie

  • 4 stengels bleekselderij

 

Verder nodig: Sapcentrifuge

 

En zo maak je het

Het makkelijkste is om gekookte bietjes te gebruiken. De AH verkoopt deze. Mocht je rauwe rode bietjes gebruiken: was ze goed af en haal de boven- en onderkant eraf.

Rasp de wortel even zodat het buitenste eraf is. Was ook de bleekselderij even. Deze voorbereidingen doe je zodat het sap niet gronderig gaat smaken.

Zet de sapcentrifuge aan, de kan eronder en druk de appels en peren met schil en klokhuis erdoorheen. Hierna volgen de bietjes, de bleekselderij, de wortels, de peterselie en de gember.

Roer door elkaar en pers er eventueel een klein beetje vers citroensap doorheen. 

Zet een tijdje in de koelkast of drink met wat ijsblokjes erin.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per glas van 200 ml

Eiwit 2,7 gr

Natrium 112 mg

Kalium 951 mg

Fosfor 93 mg

Vet 0,6 gr

Tagged with →